Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Sighi-vänligt och osötat
Här kommer ett specialönskemål på mjuk bröd utan gummikänsla bakat på kokosmjöl som ensamt mjöl. Resultatet är luftigt och mjukt, nästan på gränsen till sockerkakskonsistens fast helt utan sötning. Det var några fler som ville ha receptet så här kommer det. Kokos har ju en väldigt distinkt smak varpå jag iaf väljer att krydda brödet för att balansera ut detta. Här följer både recept på ljust och mörkt bröd.
4-6 styckbröd
Du behöver:
- 1,5 dl kokosmjöl, det är ibland väldigt stor skillnad mellan olika fabrikat -vissa suger extremt mycket mer vätska än andra, jag använder mig av rawfoodshops produkt (2 dl för mörkt bröd, följ anvisning längre ner)
- 1 tsk bikarbonat
- 2,5 tsk fiberhusk
- 2 krm kanel (för smak, funkar även att byta ut mot önskad smaksättning men jag tycker att den passar bra här till det ljusa brödet)
- 1 dl kokosmjölk, asiatisk ren och tillsatsfri (inte kokosdryck)
- 2 dl vatten
- 1 dl olja, ex olivolja
- 1 tsk äppelcidervinäger (är en 1:a på sighi och således kan den funka i små mängder vilket det här är, men går att byta ut mot ättikssprit (0) om så önskas)
- Flingsalt att toppa med
- eventuellt olja + kokosmjöl att bröa formar med, klart bäst med portionsformar alternativt direkt ut på bakplåtspapper
Gör så här:
- Hetta upp ugnen till 200 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt våta och vispa till en smet, det ska alltså bli en tjock smet -inte en fast deg
- Låt smeten stå ett par minuter
- Fördela antingen i oljade och bröade styckformar alternativt skopa upp smet med decilitermått och vält ut direkt på bakplåtspapper, släta ut eventuella sprickor
- Strö på flingsalt
- Grädda mitt i ugnen i 25 minuter
- Ta ut och låt svalna helt innan du tar ur formar eller skär upp
Tips! För mörkare bröd. Rosta hälften av kokosmjölet i torr, het panna först -ger både annan smak och färg. Använd alltså bara 1 dl rostat mjöl och tillsätt ytterligare 1 dl vanligt vitt kokosmjöl (totala mjölmängden blir större -2 dl, det rostade suger nämligen upp vätska aningens sämre). Byt exempelvis ut smaksättning mot mer klassisk brödkryddning så som mald brödkummin eller anis exempelvis.