Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även fri från majs, nötter och ris bl.a. Vegansk.

En len och ljuvlig kokosglass. Gärna med lite extra kokossmak i form av arom för riktig utlandskänsla och sen med en kolasås med mörk sirap för en mycket kraftigare smak.

Smakar förvånansvärt lite kokos om man använder tillsatsfri kokosmjölk och -grädde och fyller ut med vaniljsmak.

Du behöver:

glassen

  • 5 dl kokosmjölk (tillsatsfri, helst Garants rosa)
  • 5 dl kokosgrädde (tillsatsfri, helst Garants lila)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker (går att använda annan sötning också)
  • vaniljsmak med antingen 1-2 tsk vaniljessens/vaniljpasta, 1 msk vaniljsocker (inte vanillin) eller 1 vaniljstång
  • 1 nypa salt
  • Kokosarom, droppa i mängd efter eget tycke.Rekommenderar detta starkt.

kolasåsen

  • 1 dl kokosmjölk
  • 1dl socker av mörkare o smakrikare variant (gärna muscovadosocker, konossocker eller farinsocker -obs! Utan stärkelse)
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • Ett par nypor salt, smaka av

Gör så här:

  1. Koka upp sockerlag genom att koka upp sockret med vattnet
  2. Tillsätt vaniljen (stången delad och urskrapad om du använder det) och kokosmjölk + kokosgrädde + salt och koka upp 10-15 minuter på svag värme.
  3. Tillsätt kokosarom och smaka av
  4. Låt svalna
  5. Kör antingen i glassmaskin eller i form i frysen (men måste då vispas var 15-20:e minut den första tiden tills den börjat stelna lite mer. Helt klart bäst resultat med glassmaskin.
  6. För kolasåsen, koka upp ingredienserna i kastrull och låt koka rejält några minuter tills det tjocknar, ju större kastrull desto snabbare går det
  7. Servera den kalla glassen med kolasåsen ljummen/rumstempererad eller varm