Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Underbara klassiska, enkla, kaka

Du behöver:

  • 200 mjölkfritt margarin (jag använder Floras mjölkfria bredbara)
  • 2 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 5 dl mjöl (ex. 1,5 vardera av majs- och rismjöl + 2 dl majsstärkelse, går även att variera för majs- och risfri variant -jag bakar nu på hirsmjöl och bovete bl.a.)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Blanda samman margarin, socker, vaniljsocker och sirap
  2. Tillsätt alla torra ingredienser
  3. Rör ihop till en deg
  4. Med hjälp av välmjölade händer dela degen i 4 lika stora delar och rulla vardera till en rulle lika lång som en ugnsplåt
  5. Lägg 2 av rullarna åt gången på bakplåtspappersklädd plåt, platta till med händerna, och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12 minuter
  6. Ta ut, skär diagonala skivor innan kakan stelnar
  7. Låt svalna helt på plåten
  8. Klart.
  9. OM det fortfarande skulle vara lätt mjuka kakor, risken finns ex. om man byter ut mjöler i fel proportioner -då är det bara att vända på kakorna och låta torka i ugnen på ca 50-70 grader i någon timme och låt sen kallna helt på nytt