På makens önskemål
Du behöver:
- 2dl majsmjöl
- 1dl rismjöl
- 1dl majsstärkelse
- 1tsk salt
- 1tsk bakpulver
- 0,5tsk xanthangummi
- 5-6dl kallt vatten
- 3dl kokhett vatten
- Olja/mjölkfritt margarin att steka i
- Stekt/brynt hackad sidfläsk
Gör så här:
- Lägg upp majsmjölet i en värmetålig skål (ej plast)
- Häll över det kokheta vattnet och vispa/mixa samman (jag använde först visp och sen handmixer)
- Låt svalna, behöver inte kallna
- Blanda alla resterande torra ingredienser med varandra
- Tillsätt allt det kalla vattnet varvat med de torra ingredienserna
- Låt smeten svälla i 15-20 minuter
- Hetta upp en panna, gärna gjutjärns- (ev. över öppen eld?). -Försök att hålla medelvarm temperatur
- Smält margarin eller olja i pannan
- Häll på smet, toppa med det brynta fläsket
- Låt nu kolbullen fräsa på medelhög temperatur tills den nästan stelnat helt även på ovansidan, vänd INTE för tidigt
- När nästan klar ovantill också, vänd och stek även yta på andra sidan.
- Servera med rårörda lingon (hemmagjorda för säkrast innehåll, och godast dessutom)