Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.

Här kommer ett magiskt recept på en mjuk kaka med körsbär och lätt smak av mandel men helt utan äkta mandel. Otroligt god som den är men fungerar också bra med exempelvis vegansk grädde eller vaniljsås. Körsbär går bra att byta ut mot andra valfria bär så som hallon, blåbär, jordgubbar eller en blandning, men själv älskar jag körsbär.

Du behöver:

  • 3 dl mjölblandning (ex. 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse)
  • 1,5 dl socker
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 2-4 krm mandelarom (lite mer) eller bittermandelarom (lite mindre)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Något att smöra och bröa en form med, ex margarin och majsmjöl
  • 3 dl urkärnade och delade/hackade körsbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smöra och bröa en form
  3. Smält margarin och blanda sen med kokosmjölk och solrosfrön, mixa till en slät/lätt grynig massa
  4. Tillsätt vattnet till fröblandningen
  5. I en bunke blandar du samman alla torra ingredienser. Vispa sen i vätskan.
  6. Tillsätt arom lite i taget och smaka av smeten.
  7. Häll upp smeten i formen. Toppa med körsbären och tryck ner dom lite i smeten.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter
  9. Klart!