Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Körsbärspaj är en av mina personliga favoriter bland pajer, även om jag förstått att just körsbärspaj är sådant man antingen älskar eller hatar. Man kan därför förstås byta ut fyllningen efter eget önskemål. Pajen består av en tjock och spröd botten, ett saftigt inre och en lätt krispig topping av degdekoration.

ca 12-15 mini-pajer eller en normalstor

Du behöver:

Botten -deg nr 1

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse) -Du kan dock absolut byta ut mjölerna, senast gjorde jag på en blandning av hirs- och bovetemjöl med en aning kokos.
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2-1 krm bittermandelarom (går att utesluta men jag ÄLSKAR kombinationen) -kom ihåg att det finns arom UTAN mandel även om det smakar mandel

Fyllning

  • 6 dl urkärnade körsbär
  • 1/2-1 dl socker (efter eget önskemål)

Topping -deg nr 2

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 1,5dl mjölblandning (ex. 1/2 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse/klibbrismjöl) -du kan förstås variera denna mjölblandning också
  • 1 nypa salt
  • 1msk florsocker (vanligt socker går också bra men florsocker ger mindre ”grynighet” eller annan sötning -helst i ströform, annars minska bara ner vattenmängden)
  • 1/2tsk xanthangummi (går att utesluta)

Sockertopping

  • vätska att pensla med, ex. kokosmjölk eller flytande/smält margarin
  • strösocker att toppa med

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till deg nr. 1 (blir en lös deg) och till deg nr 2 (blir en fast deg).
  2. Deg nr 1 kan du lämna i rumstemperatur men deg nr 2 ska plastas in och kylas
  3. Förbered fyllningen, koka upp körsbären med sockret tills en hel del av vätskan reducerats och du har en syltliknande konsistens. Om du kokar hårt tar detta max 5 minuter
  4. Låt fyllningen svalna
  5. Fyll små formar (jag föredrar stabila stora muffinsformar) med deg nr 1, använd välmjölade händer för att täcka botten och kanter
  6. Lägg i fyllning
  7. Kavla ut deg nr 2 på mjölat bakbord och stansa/skär ut valfria dekoration att toppa pajerna med
  8. Pensla toppen av pajen och strö på lite socker
  9. Grädda pajerna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter, tills gyllenbruna
  10. Servera med glass och/eller vaniljsås, ex. enligt recept HÄR