För er som ännu inte vet så innehåller köpekorv makalöst mycket onödiga tillsatser. Tror du mig inte? Bara läs innehållsförteckningen! Förmodligen måste man t.o.m. sätta sig och ringa företaget för att ens utröna vad åtminstone ett par ingredienser har för ursprung (d.v.s vad dom är tillverkade ur -vilket kan vara oerhört viktigt för en allergiker). I vårat fall är det just potatisen (den där förbaskade potatisen!!!) som är den stora boven. Varför, VARFÖR, är det potatis i princip all köpekorv?! Ja… jag vet ju varför. Det är en billig utfyllnad.  Grrr….

Men när JAG äter korv, då vill jag att min korv ska bestå av kött (inte potatis). Och helst slipper jag ändå sådan där rå, köttig, knappt malen korv. Vill ju ha den där fina, lena, salta ”prinskorvs”-korven. För er som inte vet (visste inte jag heller innan) så är det just detta som kallas för EMULSIONSKORV.

korv11

Ingredienser:

  • 1250g fläskbog
  • 500g nötbog
  • 750g späck
  • Ca. 5dl vatten (fryst till is)
  • Kryddning, FÖRSLAGVIS: (2tsk vitpeppar, 62g salt, 1/4 tsk kryddpeppar, 2tsk paprikapulver, 2tsk mald ingefära, 1tsk torkad timjan, riven muskotnöt (1krm kanske?!)).
  • 1/2 gul lök
  • Korvskinn

Du behöver också:

  • köttkvarn (eller färdigmalet kött)
  • hushållsassistent (av större storlek) med degkrokar
  • korvstoppare

KORV15

Gör så här:

  1. Gör isbitar av vattnet (kvällen innan).
  2. Hacka köttet i grytbitsstorlek, lägg i fryspåsar och lägg i frysen i 2timmar.
  3. Finhacka löken och fräs i olja eller mjölkfritt margarin tills den svettas (blir glansig).
  4. Kyl och frys sen löken.
  5. Kör isen i matberedare tills hackad till ”snö” och frys in på nytt i påse.
    Om möjligt frys även bunke till hushållsassistenten.
  6. Mal köttet tillsammans med löken (så fint som möjligt)
  7. Blanda köttet med saltet med hjälp av degblandare. Ska blandas väl.
  8. Rör ner isen (behöver mest bara röras runt lite med degblandaren (behövde inte bli helt homogent)
  9. Mal nu kött/isblandningen.
  10. Rör köttröran med kryddor i degblandare i ca. 10minuter.
  11. Stoppa korven
  12. Knyt korven
  13. Rök korven i ca. 80 grader tills kärntemperatur på 68grader.

korv2