köttbullar

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Dom här köttbullarna (eller biffarna/järparna på samma vis) blir väldigt möra och görs med fördel i ugn för att snabbt få till stora mängder (lagar ofta för stora familjer). Mycket populärt hos barn.

För övrigt lekande lätt. Köttbullarna på bilden har gjorts av barn i åldern 5-7år.

Du behöver:

  • Färs (jag föredrar blandfärs men gör även på nötfärs, högrevsfärs bl.a. går också med lammfärs exempelvis)
  • Vatten
  • Majsstärkelse/klibbrismjöl/rismjöl (går att utesluta)
  • Kryddning (ex. lökpulver, vitlökspulver/pressad vitlök, paprika, salt, peppar, örter) (tips. för kryddiga köttbullar med ex. chili passar även ingefära och kanel UTMÄRKT!)
  • Honung/agave (går att utesluta) -sötning
  • Vinäger (går att utesluta) -syra

Har inga exakta mått här för ärligt talat spelar det ingen roll.

som du ser kan man även utesluta nästan samtliga ingredienser, det blir bra ändå, men i varierande grad

Gör så här:

  1. Ta färs (ca. 500g.) och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt i ett par msk mjöl/stärkelse och ett par tsk vardera av sötning och syra.
  3. Krydda.
  4. Tillsätt några msk kallt vatten.
  5. Rör runt med händer, slev eller som jag föredrar med degkrokarna på elvisp (bara några sekunder) tills allt blir en homogen blandning (slipper bli kladdig).
  6. Forma köttbullar eller biffar.
  7. Stek eller grädda på bakplåtspappersklädd ugnsform i ugnen på 175-200grader i kanske 15-20minuter beroende på storlek (dom är klara när det rinner ut massa vätska ur dom)

TIPS! Det är ju lite svårt med kryddning när man inte måttar men ärligt talat är mitt tips att LUKTA på färsen, luktar det goda kryddor då kommer det också smaka så. Är du osäker så kan du steka upp lite av färsen lite snabbt och smaka av.