Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Såsen här gick raka vägen till favoriterna. Så makalöst god ?
Du behöver:
såsen
- 4 dl äppelcider, en helt vanlig alkoholfri variant den livsmedelsbutiken -går även med äppelmust men tappar lite karaktär)
- 1 dl buljong eller ytterligare 1 dl cider
- 1/2 dl äppelcidervinäger (JA, mängden stämmer)
- 2-2,5 dl kokosmjölk, asiatisk ren och tillsatsfri
- 1 tsk örtsalt
- peppar efter smak
- 5 kvistar färsk timjan
- 2 msk mjölkfritt margarin eller olja (för stekning)
- 1 gul lök, grovriven
- 1 rött äpple, grovriven (med skalet helst)
- 2 msk mjöl för redning (klibbrismjöl, hirsmjöl eller bovetemjöl exempelvis) utblandad i lika stor mängd vatten
- 2 msk cider att toppa såsen med (för lite bubbelkänsla)
köttfärslimpan
- 1 kg blandfärs (eller nötfärs)
- Äpplet/löken från såsuppkoket -se receptet.
- 1 tsk örtsalt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar eller pepparmix
- 1 tsk balsamvinäger (går att utesluta)
- 1 msk lönnsirap (går att utesluta)
- 2 msk olja till formen och att toppa köttfärslimpan med
- Några kvistar timjan (går att utesluta)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Börja med att förbereda såsen
- Stek det grovt rivna äpplet och den rivna löken i margarin eller olja
- Tillsätt cider, buljong och kokosmjölk, vinäger + salt och timjankvistarna
- Låt koka upp och puttra rejält i ca 5-10 minuter (för att reduceras och för smakerna att koka in och kokossmaken att neutraliseras bort)
- Smaka av med salt och eventuellt peppar (beror lite på buljongens smak)
- Sila såsen men spara äpplet/löken från uppkoket -kasta timjankvistarna
- Red av, dvs tillsätt redningen och låt puttra tills lagom tjock
- Gör nu köttfärslimpan
- Blanda samtliga ingredienser förutom oljan (glöm inte löken/äpplet från såsuppkoket)
- Rör ihop allt till en jämn smet
- Forma en limpa
- Lägg denna i en oljad form och ringa över lite olja ovanpå
- Toppa eventuellt med timjankvistar
- Kör in i ugnen i ca 45 min – 1h
- Förbered tillbehör (ex kokt potatis eller ris)
- När köttfärslimpan är klar, ta ut och låt vila några minuter
- Skär upp och häll även över eventuella köttsafter från ugnsformen
- Värm återigen upp såsen och tillsätt den sista skvätten cider vid servering