Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Såsen här gick raka vägen till favoriterna. Så makalöst god ?

Du behöver:

såsen

  • 4 dl äppelcider, en helt vanlig alkoholfri variant den livsmedelsbutiken -går även med äppelmust men tappar lite karaktär)
  • 1 dl buljong eller ytterligare 1 dl cider
  • 1/2 dl äppelcidervinäger (JA, mängden stämmer)
  • 2-2,5 dl kokosmjölk, asiatisk ren och tillsatsfri
  • 1 tsk örtsalt
  • peppar efter smak
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 2 msk mjölkfritt margarin eller olja (för stekning)
  • 1 gul lök, grovriven
  • 1 rött äpple, grovriven (med skalet helst)
  • 2 msk mjöl för redning (klibbrismjöl, hirsmjöl eller bovetemjöl exempelvis) utblandad i lika stor mängd vatten
  • 2 msk cider att toppa såsen med (för lite bubbelkänsla)

köttfärslimpan

  • 1 kg blandfärs (eller nötfärs)
  • Äpplet/löken från såsuppkoket -se receptet.
  • 1 tsk örtsalt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar eller pepparmix
  • 1 tsk balsamvinäger (går att utesluta)
  • 1 msk lönnsirap (går att utesluta)
  • 2 msk olja till formen och att toppa köttfärslimpan med
  • Några kvistar timjan (går att utesluta)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Börja med att förbereda såsen
  3. Stek det grovt rivna äpplet och den rivna löken i margarin eller olja
  4. Tillsätt cider, buljong och kokosmjölk, vinäger + salt och timjankvistarna
  5. Låt koka upp och puttra rejält i ca 5-10 minuter (för att reduceras och för smakerna att koka in och kokossmaken att neutraliseras bort)
  6. Smaka av med salt och eventuellt peppar (beror lite på buljongens smak)
  7. Sila såsen men spara äpplet/löken från uppkoket -kasta timjankvistarna
  8. Red av, dvs tillsätt redningen och låt puttra tills lagom tjock
  9. Gör nu köttfärslimpan
  10. Blanda samtliga ingredienser förutom oljan (glöm inte löken/äpplet från såsuppkoket)
  11. Rör ihop allt till en jämn smet
  12. Forma en limpa
  13. Lägg denna i en oljad form och ringa över lite olja ovanpå
  14. Toppa eventuellt med timjankvistar
  15. Kör in i ugnen i ca 45 min – 1h
  16. Förbered tillbehör (ex kokt potatis eller ris)
  17. När köttfärslimpan är klar, ta ut och låt vila några minuter
  18. Skär upp och häll även över eventuella köttsafter från ugnsformen
  19. Värm återigen upp såsen och tillsätt den sista skvätten cider vid servering