Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En krämig pastarätt med mycket smak av timjan, rosmarin, persilja, lime och en aning muskotnöt
6 personer
Du behöver:
- 4 msk mjölkfritt margarin (eller olja)
- 1 msk timjan (färsk eller torkad)
- 1 msk rosmarin (färsk eller torkad)
- 600g kycklingfilé (du kan även byta ut mot skaldjur om du tål det) eller skippa helt för vegetariskt alternativ
- 1 rågad msk tomatpuré (går att utesluta)
- 1 tsk honung (går att utesluta)
- salt
- peppar
- 3 msk klibbrismjöl (eller annat mjöl för redning)
- 2 dl kokosmjölk
- 1 msk senap
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 3 dl buljong (jag kör min hemkokta) eller vatten och möjligen senare mer kryddning
- 1 lök
- 1 kruka persilja
- 3 salladslökar
- 1-1,5 tsk riven muskotnöt
- 1/2-1 lime (saften)
- Glutenfri pasta (obs. Se innehållet. Här har jag använt rårispasta)
Gör så här:
- Börja med att hetta upp oljan i en gryta/kastrull
- Tillsätt timjan och rosmarin
- Vänd ner kycklingen som du strimlad upp i småbitar
- Salta och bryn kycklingen
- Tillsätt tomatpuré och honung och rör runt så kycklingen får en fin glacering
- Ta av kycklingen när bara precis klar och lägg undan ett tag
- Häll istället mjölet i grytan och fånga upp alla goda smaker från botten
- Tillsätt kokosmjölk och buljong samt senap och vinäger för att neutralisera kokossmaken (rätten ska INTE smaka kokos)
- Låt detta puttra medan du vispar. Såsen kommer att reda sig med mjölet.
- Sänk värmen
- Tillsätt löken, salladslöken och persiljan som du finhackat
- Riv i muskotnöt
- Ta en stavmixer och mixa samman såsen till slät blandning (går att skippa)
- och pressa i lime
- Salta och peppra efter tycke
- Koka pastan vid sidan om enl. anvisning, låt rinna av och vänd ner i såsen. Tillsätt även kycklingen.
- Servera med lite färsk persilja och lime