Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
En krämig både allergivänlig och vegansk pastarätt med extremt mycket smak.
Du behöver:
Pasta enligt mått för 3-4 personer
- Välj valfri pastasort av glutenfri/spannmålsfri variant och måtta upp mängd som motsvarar för 3-4 portioner (här valde vi en bandpasta av majs/ris)
Såsen
- 200 g valfri svamp, gärna Karl-Johan som har så oerhört mycket smak och helt klart min favorit, annars champinjon eller kantarell om så önskas
- 1,5-2 msk svampmjöl (även här föredrar jag karl-johan alternativt blandsvampsmjöl av soppar men stor mängd K-J men kantarellmjöl funkar troligen bättre om du valt den smaksättningen)
- 1 dl kokosmjölk
- 3-4 dl vatten
- 1 rågad msk klibbrismjöl eller annat mjöl för redning
- salt, gärna örtsalt -jag föredrar tveklöst Herbamare/Trocomare
- peppar, gärna 5-pepparmix men svart/vit-peppar går utmärkt
- 2 tsk vinäger, gärna en fin balsamvinäger/balsamico om du hittat en ren variant som du tål men annars fungerar äppelcider- eller ex. risvinäger nästan lika bra.
- olja för stekning
Topping
- 1 knippe sparris
- 100 g färsk svamp, jag valde här champinjoner trots att jag använt Karl- Johan i såsen
- 1 rödlök
- 10-15 blad av örten svampört men jag vill nog påstå att om du inte har tillgång till detta kan du byta ut svampörten mot några nävar färsk blad/babyspenat eller ruccola alternativt 10-15 blad basilika
- Salt
- Svartpeppar
- Olivolja av god kvalitet
Gör så här:
- Börja med såsen. Hetta upp en panna med olja och skiva svampen till såsen
- Fräs svampen i oljan, salta och peppra rikligt, och låt den fräsa på tills vattnet kommer ur den. Häll på vinägern, rör om och låt ånga bort
- Tillsätt även svampmjölet o rör om
- Tillsätt kokosmjölk och vattnet som du först vispat ner redningen i
- Låt såsen puttra på låg värme för smak
- Smaka av efter ca 10 minuter med salt och peppar, snåla inte!
- Du kan nu börja koka pastan
- Samtidigt kan du förbereda toppingen, bara fräs skivad svamp först i olja, salta och peppra tills den får rejält med yta. Fräs sen sparrisen likvärdigt tills den börja mjukna men fortfarande har tuggmotstånd. Sist steker du den skivade löken i svamp- och sparris-saften enbart tills den svettas (blir glansig) och får lite yta.
- När pastan är klar. Sila och blanda med såsen
- Toppa med sparris, svamp, lök och hackad ört eller spenat. Ringla över olivolja. Salta. Peppra. Klart!
Tips! Är du inte ute efter veganskt kan du topps med knaperstekt bacon