kringlor3

Fritt från mjölk, ägg, soja, gluten bl.a.

Enkla, snabba och mumsiga  klassiker

Du behöver:

  • 150g margarin
  • ca. 4,5dl glutenfri mjölblandning (ex. 1,5dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 4msk socker
  • 5msk kokosmjölk (eller annan växtmjölk)
  • 0,5tsk bakpulver eller 1tsk hjortronsalt
  • Vatten / valfri växtmjölk / sirapsvatten eller flytande margarin att pensla med
  • Pärlsocker eller annat att strö ovanpå (ex. kokosflingor, alternativt mandelflingor för er som tål detta)

kringlor1

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175grader
  2. Använd helst elvisp eller hushållsmaskin med degkrokar
  3. Blanda ihop xanthangummit och bakpulvret med mjölsorterna
  4. Vispa samman margarin och socker
  5. Rör ner kokosmjölken i margarin/sockerblandningen
  6. Tillsätt sist blandningen med dom torra ingredienserna
  7. Rör samman till deg
  8. Behöver inte vila något utan kan genast formas
  9. För kringlor, rulla ut degen till en rulle med några cm i diameter. Dela i 30st likastora delar.
  10. Arbeta samman varje bit först till en boll och sedan till en längd med tjocklek om ca 0,5cm
  11. Forma kringlor
  12. Pensla
  13. Strö på pärlsocker eller doppa i tallrik med pärlsocker (eller alternativ)
  14. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12minuter
  15. Låt kallna en aning
  16. Supergod att doppa i kaffet!

Tips! Går bra att smaksätta. Ex. med mandelarom/bittermandelarom/vanilj/citronskal/apelsinskal (blanda vätska med vätska och torra ingredienser med torra i degen)

Tips! Går även att forma till ex. ”pinnar” (gör längder med ca. 2cm diameter, skär ut ca. 4cm längder, pensla, strö på pärlsocker och grädda)

Tips! Eller varför inte forma bara vanliga runda kakor eller siffror till barnkalaset, 6år för 6årskalas exempelvis?!

kringlor2