Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!
En väldigt spännande och annorlunda vegansk rätt av husmanskost-stil. Mycket smak. Väldigt gott. Följ gärna serveringsförslaget.
3-4 portioner
Du behöver:
sötpotatisen
- 1 stor sötpotatis, gärna av smal och avlång variant
- 2 msk mjöl (Ex hirs eller majs, inte stärkelse)
- 2 msk olja + olja för stekning
- kryddning efter tycke, jag ville ha mycket smak så tog 2 tsk spiskummin, 1 tsk örtsalt (herbamare), 1/2 tsk chilipulver. 1 tsk lökpulver, 1/2 tsk vitlökspulver, 1 krm mald kryddpeppar
vitkålen
- 1 liter strimlad vitkål (eller spetskål) -ca. 1/2 normalstort vitkålshuvud
- 1.5 dl vatten
- 1 dl kokosmjölk (Asiatisk tillsatsfri, inte ”dryck”)
- 2 tsk mjöl (ex hirs, majs eller ris) för redning
- 1 tsk senap
- 1/2 dl riven pepparrot
- salt
- peppar
- olja för stekning
till servering
- Senap
- Potatismos
- Ärtor/ärtmix
- Rödlöksklyftor som du stekt i olja tills lite glansiga
Gör så här:
- Skala sötpotatisen och skiva i medaljonger med 1/2 cm tjocklek.
- Ringla över lite olja över potatisen och massera in den (klister för kryddorna)
- Blanda samman kryddor med mjölet och strö över sötpotatisen, blanda runt.
- Stek sötpotatismedaljongerna o medelvarm (inte het) oljad panna tills dom får lite färg/yta och börjar mjukna (känns med gaffel). Klart ✅
- Gör nu vitkålen. Stek strimlorna först o oljad het panna någon minut, tills lätt glansiga.
- Salta och peppra
- Tillsätt pepparroten och sen kokosmjölk, senap, vatten och mjöl som du först blandat ihop för sig
- Rör samman och låt puttra lite i pannan några minuter. Klart! ✅
- Servera med moset, frästa rödlöksklyftorna, ärtor och SENAP! ?