Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En av mina favoriter från det asiatiska köket men på allergivis
4-6 personer
Du behöver:
- 500-600 g kycklingbröst
- 200 g champinjon eller (ännu bättre) Karl-Johan svamp (en twist)
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk riven färsk ingefära (ungefär en tummes storlek)
- 200 g bambuskott
- 2 msk honung eller lönnsirap
- 1 msk vinäger, helst en fin balsamico men obs på innehållet
- 1,5 dl buljong (eller vatten + salt)
- 1,5 dl kokosmjölk, ren och tillsatsfri
- örtsalt
- peppar, gärna pepparmix med ex. svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, kryddpeppar och rosépeppar men det du har o tål blir bäst -bara inte enbart grönpeppar
- olja för stekning
- 4 stjälkar salladslök
- några msk hackad persilja
- frivilligt med chili
- frivilligt med sesamolja och sesamfrön för topping
- också frivilligt med tabasco för topping
- Du kan även toppa med falsk soja gjord på svamp, recept finns på bloggen
Servera med ris eller nudlar/pasta
Gör så här:
- Strimla kyckling, salta o peppra rikligt.
- Fräs kycklingen enbart för yta i het panna med olja, ta av
- Stek nu svampen som du skivat, stek länge tills vätskan som kommit ur stekts bort o du fått lite yta på svampen, salta o peppra
- Tillsätt löken som du skivat och stek tills glansig
- Tillsätt bambuskott, ingefäran och pressad vitlök
- Tillsätt också honung/sirap och vinäger och blanda samman o stek nån minut för att få fram smakerna
- Återför kycklingen och tillsätt även kokosmjölken o buljongen
- Låt småputtra några minuter o tills kycklingen är färdigstekt
- Smaka av med salt och peppar, beroende av buljongens smak kan det behövas varnande mängd ytterligare
- Servers toppad med sesamolja, sesamfrön, tabasco o persilja förslagsvis