Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Själv har jag aldrig varit förtjust i sharonfrukt i sig, tycker att den är alldeles för söt för min smak. Råkade av en händelse blanda sharon med apelsin i julas och blev helt kär i kombinationen. Därför kommer här en rätt med smak av både apelsin och sharon. Kyckling i karameliserad sharon- och apelsinsås
4personer
Du behöver:
- 2st kycklingfilér eller motsvarande mängd kalkon
- 3 stora apelsiner
- 6 sharonfrukter
- 1gul lök
- 2-3dl vatten
- ev. honung
- chili om så önskas
- salt
- peppar
- olja för stekning
- ruccola och physalis (går att utesluta)
Gör så här:
- Skala apelsinen med kniv
- Ta ut allt fruktkött
- Hacka upp sharonfrukterna
- Lägg sharonfrukten, apelsinköttet och vattnet i en kastrull. Pressa även i all apelsinsaft från resterna av frukten
- Rensa skalet från 1/2 apelsin (ta bort det vita beska) och tillsätt i kastrullen
- Koka upp och låt frukten mjukna
- Ta ur apelsinskalet och mixa slät och sila
- Den silade såsen sjuds sedan på platta tills lätt sirap-aktig konsistens (går att tillsätta lite honung om så önskas för smaksättning och för att ”stötta” karameliseringen)
- Jag hade även i apelsinskalen igen vid sjudning av såsen
- Ta av såsen från plattan när klar
- Skär upp kycklingen i valfria storlekar, salta och peppra och stek i olja i het panna tills lätt gyllenbrun yta
- Häll på såsen och att puttra ihop tills nästan all sås karameliserats runt kycklingen
- Smaka av, krydda ev. mer (ex. chili)
- Ta av från plattan, rör i ruccola och physalisskivor
- Servera med ex. ris (kan tänka mig att det passar himla bra med klyftpotatis också)