apelsinsharon

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Själv har jag aldrig varit förtjust i sharonfrukt i sig, tycker att den är alldeles för söt för min smak. Råkade av en händelse blanda sharon med apelsin i julas och blev helt kär i kombinationen. Därför kommer här en rätt med smak av både apelsin och sharon. Kyckling i karameliserad sharon- och apelsinsås

4personer

Du behöver:

  • 2st kycklingfilér eller motsvarande mängd kalkon
  • 3 stora apelsiner
  • 6 sharonfrukter
  • 1gul lök
  • 2-3dl vatten
  • ev. honung
  • chili om så önskas
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning
  • ruccola och physalis (går att utesluta)

Gör så här:

  1. Skala apelsinen med kniv
  2. Ta ut allt fruktkött
  3. Hacka upp sharonfrukterna
  4. Lägg sharonfrukten, apelsinköttet och vattnet i en kastrull. Pressa även i all apelsinsaft från resterna av frukten
  5. Rensa skalet från 1/2 apelsin (ta bort det vita beska) och tillsätt i kastrullen
  6. Koka upp och låt frukten mjukna
  7. Ta ur apelsinskalet och mixa slät och sila
  8. Den silade såsen sjuds sedan på platta tills lätt sirap-aktig konsistens (går att tillsätta lite honung om så önskas för smaksättning och för att ”stötta” karameliseringen)
  9. Jag hade även i apelsinskalen igen vid sjudning av såsen
  10. Ta av såsen från plattan när klar
  11. Skär upp kycklingen i valfria storlekar, salta och peppra och stek i olja i het panna tills lätt gyllenbrun yta
  12. Häll på såsen och att puttra ihop tills nästan all sås karameliserats runt kycklingen
  13. Smaka av, krydda ev. mer (ex. chili)
  14. Ta av från plattan, rör i ruccola och physalisskivor
  15. Servera med ex. ris (kan tänka mig att det passar himla bra med klyftpotatis också)

apelsin