schnitzel-2

Du behöver:

  • Kycklingfilé
  • Fint glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)
  • Mjölk-, ägg- och glutenfri frityrsmet (köpt -Santa Maria- eller hemmagjord, se recept här) -jag gjorde på klibbrismjöl, majsstärkelse, salt, bakpulver och vatten
  • Polenta ( fungerar inte majs kan man använda andra gryn/flingor, ex. glutenfritt ströbröd (hemmagjort helst kanske), risflingor, hirsflingor, boveteflingor, kokosflingor (men gärna då rostade o mixade för att ge mindre ”kokossmak”) m.m.
  • Valfria kryddor (här blev det salt, peppar, paprikapulver, citronskal)
  • Mjölkfritt margarin/olja för stekning

Gör så här:

  1. Gör frityrsmet och låt svälla
  2. Skär tunna skivor av kycklingfilén eller banka ut till riktigt tunt (av bröst brukar man åtminstone behöva dela på mitten först men jag föredrar att skära tunna skivor, ca. 4st/bröstfilé)
  3. Torka av kycklingbitarna med hushållspapper
  4. Vänd runt bitarna i fint mjöl så att dom är helt täckta
  5. Blanda polenta med kryddor
  6. Doppa kycklingen i frityrsmeten, eller pensla på smeten med hushållspensel
  7. Vänd kycklingen i polenta- & kryddblandningen HIT KAN MAN LÄTT FÖRBEREDA I FÖRVÄG, förvara i kyl någon dag eller i frysen)
  8. Låt gärna vila en liten stund innan stekning
  9. Stek i rikligt med margarin/olja i panna på medelhög värme tills gyllengul skorpa på bägge sidor

Klart!

Tips! Använd paneringen till att göra schnitzlar av

  • Kyckling
  • Kalkon
  • Skinka/Fläsk
  • VEGETARISKT med aubergine eller zucchini
  • eller fisk för er som tål!

Tips 2!

  • Gör med fyllningar

–> Dela den tunna filén på mitten nästan helt (gör en skåra) och fyll med ex. skinka, veganost, pesto, svampröra, ajvar relish m.m. INNAN panering.