Du behöver:
- Kycklingfilé
- Fint glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)
- Mjölk-, ägg- och glutenfri frityrsmet (köpt -Santa Maria- eller hemmagjord, se recept här) -jag gjorde på klibbrismjöl, majsstärkelse, salt, bakpulver och vatten
- Polenta ( fungerar inte majs kan man använda andra gryn/flingor, ex. glutenfritt ströbröd (hemmagjort helst kanske), risflingor, hirsflingor, boveteflingor, kokosflingor (men gärna då rostade o mixade för att ge mindre ”kokossmak”) m.m.
- Valfria kryddor (här blev det salt, peppar, paprikapulver, citronskal)
- Mjölkfritt margarin/olja för stekning
Gör så här:
- Gör frityrsmet och låt svälla
- Skär tunna skivor av kycklingfilén eller banka ut till riktigt tunt (av bröst brukar man åtminstone behöva dela på mitten först men jag föredrar att skära tunna skivor, ca. 4st/bröstfilé)
- Torka av kycklingbitarna med hushållspapper
- Vänd runt bitarna i fint mjöl så att dom är helt täckta
- Blanda polenta med kryddor
- Doppa kycklingen i frityrsmeten, eller pensla på smeten med hushållspensel
- Vänd kycklingen i polenta- & kryddblandningen HIT KAN MAN LÄTT FÖRBEREDA I FÖRVÄG, förvara i kyl någon dag eller i frysen)
- Låt gärna vila en liten stund innan stekning
- Stek i rikligt med margarin/olja i panna på medelhög värme tills gyllengul skorpa på bägge sidor
Klart!
Tips! Använd paneringen till att göra schnitzlar av
- Kyckling
- Kalkon
- Skinka/Fläsk
- VEGETARISKT med aubergine eller zucchini
- eller fisk för er som tål!
Tips 2!
- Gör med fyllningar
–> Dela den tunna filén på mitten nästan helt (gör en skåra) och fyll med ex. skinka, veganost, pesto, svampröra, ajvar relish m.m. INNAN panering.