Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
På önskemål från en annan allergimamma provade jag mig på läfsor. Egentligen vet jag inte ens vad det är men det var något hon iaf saknade.
Fick recept på ”vanliga” läfsor: 5dl mjöl, 1,5tsk bakpulver, 0,5tsk salt, 1dl fil och 1dl vatten. Stekning i torr panna.
Vet själv inte varken hur man gör eller hur dom ska se ut och mitt googlande gav lite olika resultat vad gäller bilder, så jag fick lov att improvisera. Resultatet var riktigt lyckat! Högt betyg från både allergiker och icke-allergiker. Men är det läfsor?
Receptet följer iaf enligt modifiering.
Ingredienser:
- 5dl mjölblandning (1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 2dl klibbrismjöl och 1dl majsstärkelse + 1tsk xanthangummi)
- 1,5tsk bakpulver
- 1tsk salt (dubblerade mängden)
- 1dl kokosmjölk (istället för fil)
- 2 dl vatten (när det gäller glutenfri bakning ska man absolut inte vara rädd för lösa degar)
- 2 msk olja
- mjöl till utbakning, ej för fint mjöl (majsmjöl, kikärtsmjöl exempelvis)
Gör så här:
- Rör samman mjölet + xanthangummi med bakpulver och salt .
- Tillsätt sen kokosmjölk och vatten (du kan även ta enbart vatten)
- Tillsätt sist oljan och arbeta samman degen, låt degen vara kladdig
- Låt degen svälla några minuter
- Häll ut mjöl för utbakning på bordet och dela degen i 10delar, vänd runt degen rikligt i mjöl (alltså bara vänd runt, knåda absolut inte in något mjöl). Platta försiktigt med handen och kavla ut antingen till några mm i tjocklek för att sen stansa eller skära ut önskade former på brödet (cirklar eller rektanglar exempelvis). Bara för att jag utseendemässigt ville sälja in detta första försöket till vår icke-allergiska besökare så valde jag här att stansa ut fina cirklar med en barnmatsskål i plast och nagga med kruskavel. Nu efter ytterligare några bak med receptet föredrar jag att först enbart kavla degen till någon cm i tjocklek för att redan då stansa ut ex. cirklar och förbereda hela degen på så vis. SEN i efterhand kavla ut varje cirkel för sig till någon till ett par mm i tjocklek (lättare att hantera tunn deg i smådelar än i stort).
- Grädda i torr eller lätt oljad panna tills dom får lite färg (växer till lite också med bakpulvret).
- Låt sen svalna inlindade i bakduk.
Klart!
(blev faktiskt 12bröd eftersom att kanterna från alla efter att jag stansat räckte till ytterligare 2st.)
Ett av mina favoritbröd tack vare dess användbarhet och för att det går så snabbt att göra. Tack vare att degen inte behöver jäsa passar den perfekt att göra med kort varsel, ex. till frukost eller till spontana korvgrillningar. Passar fint som smörgås med pålägg men även som ”tunnbröd” till korv men också till tacos, pulled pork eller andra rätter med bröd som tillbehör.