lasagne1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det går FAKTISKT att göra en god lasagne även UTAN ost, t.o.m utan veganost. Satsa på smakrik köttfärssås och på mycket kärlek i bechamelsåsen istället.

6-8personer

Du behöver:

Lasagneplattor av allergivänlig variant, finns flera varianter på nätet bl.a. utan ex. mjölk, ägg, gluten och soja (men se upp med risk för spår av)

Köttfärssås av valfri variant, idag blev det en enkel variant

  •  500g färs
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  •  3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1dl buljong
  • 1dl kokosmjölk
  • 2tsk vinäger
  • 1msk honung
  • salt
  • peppar(både vit- och svart)
  • valfria örter (här blev det basilika, mycket av det också)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i panna
  2. Fräs färsen i heta oljan tillsammans med hackad lök och pressad vitlök
  3.  Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger
  4. Salta, peppra och krydda efter eget tycke
  5. Tillsätt dom krossade tomaterna, kokosmjölken och buljongen och låt puttra ca 15minuter
  6. Tillsätt örter (mängder av färsk hackad basilika här)
  7. Smaka av och krydda ev. mer
  8. KLART!

Bechamelsås av allergivänlig sort

  • 1liter neutral växtdryck/vatten (jag använder 2-3dl kokosmjölk + 7dl vatten) -med kokosmjölk får man en krämigare sås)
  • 1tsk äppelcidervinäger
  • 2-3msk näringsjäst/B-jäst (ostig smak)
  • 100g mjölkfritt margarin
  • 1dl klibbrismjöl för redning (eller majsstärkelse alternativt annan neutral mjölsort men mängden varierar beroende av mjöl)
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar (viktigt!)
  • MUSKOTNÖT (ger halva upplevelsen)

Gör så här:

  1. Smält margarinet i en gryta/kastrull
  2. Tillsätt mjölet och rör om
  3. Tillsätt sedan vätskan under vispning och låt koka upp tills det tjocknar
  4. Tillsätt B-jästen, vinäger och kryddning efter eget tycke
  5. Sänk värmen och låt småputtra ca. 15-20minuter utan lock för att reducera en aning (rör om då och då)
  6. Smaka av med mer kryddning
  7. OM det behövs kan du reda mer

GÖR SÅ HÄR:

  1. Olja botten på en ugnsfast form
  2. Varva lasagneplattor med köttfärssås och bechamelsås (snåla inte med såserna)
  3. Avsluta med lasagneplattor och till sist ett lager med bechamelsås
  4. TÅL NI så kan ni riva på veganost också
  5. Tillaga mitt i ugnen i 175grader i ca 30-40minuter

lasagne2