Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En lätt chokladkaka med ett smält inre
4-6 portioner beroende av storlek på formen
Du behöver:
- 1/4 sats chokladtryffel enl. receptet HÄR. Du kan säkerligen ”bara” använda en chokladbit inuti också men jag har fått för mig att det blir bättre såhär.
- 1 dl socker
- 2,5 dl mjölblandning (1 dl rismjöl, 1 dl majsmjöl och 0,5dl majsstärkelse)
- 1/2 tsk xanthangummi
- 100 g mjölkfritt, smält, svalnat margarin eller neutral olja
- 2 dl vatten eller kokosmjölk (jag tar hälften vardera)
- 1 dl kakaopulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt (höjer chokladsmaken)
Gör så här:
- Förbered tryffeln, låt kallna så att den stelnar
- Skeda upp tryffeln till små bollar i passande storlek och lägg i matlåda och frys in så att dom är genomfrysta
- Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
- Rör i vätskorna
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smöra och bröa ( med olja och kakao exempelvis) ugnssäkra portionsstora formar eller koppar alternativt klä med bakplåtspapper vilket jag föredrar. Se nedan för förslag på hur du ex. klär muffinsformar i silikon perfekt för den här kakan
- Häll i rejält med smet i botten
- Lägg i en fryst tryffelboll och täck med smet
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
- Kakan tillagas och tryffeln smälter, såldes chokladkaka med flytande inre
- Låt kakan svalna en aning
- Vält eller lägg upp kakan på tallrik
- Servera
Servera gärna med chokladsås, kolasås, glass eller frukter och bär (eller alltihopa)