Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En lätt chokladkaka med ett smält inre

4-6 portioner beroende av storlek på formen

Du behöver:

  • 1/4 sats chokladtryffel enl. receptet HÄR. Du kan säkerligen ”bara” använda en chokladbit inuti också men jag har fått för mig att det blir bättre såhär.
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl mjölblandning (1 dl rismjöl, 1 dl majsmjöl och 0,5dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 100 g mjölkfritt, smält, svalnat margarin eller neutral olja
  • 2 dl vatten eller kokosmjölk (jag tar hälften vardera)
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt (höjer chokladsmaken)

Gör så här:

  1. Förbered tryffeln, låt kallna så att den stelnar
  2. Skeda upp tryffeln  till små bollar i passande storlek och lägg i matlåda och frys in så att dom är genomfrysta
  3. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
  4. Rör i vätskorna
  5. Sätt ugnen på 175 grader
  6. Smöra och bröa ( med olja och kakao exempelvis) ugnssäkra portionsstora formar eller koppar alternativt klä med bakplåtspapper vilket jag föredrar. Se nedan för förslag på hur du ex. klär muffinsformar i silikon perfekt för den här kakan
  7. Häll i rejält med smet i botten
  8. Lägg i en fryst tryffelboll och täck med smet
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
  10. Kakan tillagas och tryffeln smälter, såldes chokladkaka med flytande inre
  11. Låt kakan svalna en aning
  12. Vält eller lägg upp kakan på tallrik
  13. Servera

Servera gärna med chokladsås, kolasås, glass eller frukter och bär (eller alltihopa)