Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En väldigt god och lite annorlunda fiskrätt.
4-6 portioner
Du behöver:
- 4-6 laxfileer
- 100-150g soltorkade tomater i olja (hackade eller hela, välj själv)
- 1 kruka basilika
- 2,5 dl buljong, gärna en viltbuljong om du har tillgång till det (eller fond/vatten+salt+ kanske lite svampmjöl)
- 2,5 dl kokosmjölk (garants asiatiska rosa)
- 1/2 dl svartvinbärsgelé eller svartvinbärssaft)
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk redning (ex. klibbrismjöl, bovetemjöl, majsstärkelse) blandat i 2 msk vatten
- salt (gärna örtsalt)
- svartpeppar eller ännu hellre fem-peppar-blandning
- olja för stekning
Gör så här:
- Salta och peppra laxen
- Fräs enbart för yta i het oljad panna
- Ta ur laxen för att vila på ett fat (ska inte vara helt färdig) och gör nu såsen i pannan
- Lägg tomaterna, hälften av basilikan, buljongen, kokosmjölken, vinägern och gelén i pannan och låt koka upp
- salta och peppra, smaka av framförallt med pepparn
- Sänkt temperaturen och låt småkoka medan du smakar av
- Red av
- Lägg tillbaka laxen och låt småputtra tills färdigtillagad (tar några minuter
- Toppa med resten av basilikan