Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt god och lite annorlunda fiskrätt.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 4-6 laxfileer
  • 100-150g soltorkade tomater i olja (hackade eller hela, välj själv)
  • 1 kruka basilika
  • 2,5 dl buljong, gärna en viltbuljong om du har tillgång till det (eller fond/vatten+salt+ kanske lite svampmjöl)
  • 2,5 dl kokosmjölk (garants asiatiska rosa)
  • 1/2 dl svartvinbärsgelé eller svartvinbärssaft)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk redning (ex. klibbrismjöl, bovetemjöl, majsstärkelse) blandat i 2 msk vatten
  • salt (gärna örtsalt)
  • svartpeppar eller ännu hellre fem-peppar-blandning
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Salta och peppra laxen
  2. Fräs enbart för yta i het oljad panna
  3. Ta ur laxen för att vila på ett fat (ska inte vara helt färdig) och gör nu såsen i pannan
  4. Lägg tomaterna, hälften av basilikan, buljongen, kokosmjölken, vinägern och gelén i pannan och låt koka upp
  5. salta och peppra, smaka av framförallt med pepparn
  6. Sänkt temperaturen och låt småkoka medan du smakar av
  7. Red av
  8. Lägg tillbaka laxen och låt småputtra tills färdigtillagad (tar några minuter
  9. Toppa med resten av basilikan