Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Du behöver:
- 400-500 g laxfile/laxsida utan skinn
- 1 rödlök
- 1 knippe vit sparris eller motsvarande mängd inlagd kokt vit sparris
- 1 stor tomat
- 1 sats bearnaise enligt recept HÄR alternativt köpt bearnaise av allergivänligare variant (ex Rydbergs varma sås utan mjölk, ägg, gluten och soja) eller förslagsvis DENNA bearnaise från utan-allt-bloggen
- valfritt med några champinjoner
- någon matsked valfri ört, förslagsvis gräslök eller persilja
- Potatis/potatismos eller ris som tillbehör
- någon matsked olja
- salt
- peppar
Gör så här:
- Förbered bearnaisesåsen Olja ugnsform och lägg den färdigkokta o inlagda sparrisen eller sparris som du först tillagat enligt recept HÄR som enbädd för laxfiléerna
- Toppa sparrisen med skivad rödlök och ev. Champinjoner som du skivat och fräst i olja med salt och peppar
- Lägg laxen ovanpå detta, salta, peppra och lägg på tunt skivade tomater
- Bred sist ut såsen och toppa eventuellt med örter
- Om du vilja mos med in i ugnen med fisken är det smidigt att spritsa på sidorna. Jag brukar tillsätta ett par matskedar mjöl i kallt mos för motsvarande 4-6 personer för bättre krisp i topparna
- Grädda gratängen ca 20-30 minuter i 200 grader
- Servera gärna med sallad med en god vinägrett