Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Du behöver:

  • 400-500 g laxfile/laxsida utan skinn
  • 1 rödlök
  • 1 knippe vit sparris eller motsvarande mängd inlagd kokt vit sparris
  • 1 stor tomat
  • 1 sats bearnaise enligt recept HÄR alternativt köpt bearnaise av allergivänligare variant (ex Rydbergs varma sås utan mjölk, ägg, gluten och soja) eller förslagsvis DENNA bearnaise från utan-allt-bloggen
  • valfritt med några champinjoner
  • någon matsked valfri ört, förslagsvis gräslök eller persilja
  • Potatis/potatismos eller ris som tillbehör
  • någon matsked olja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Förbered bearnaisesåsen Olja ugnsform och lägg den färdigkokta o inlagda sparrisen eller sparris som du först tillagat enligt recept HÄR som enbädd för laxfiléerna
  2. Toppa sparrisen med skivad rödlök och ev. Champinjoner som du skivat och fräst i olja med salt och peppar
  3. Lägg laxen ovanpå detta, salta, peppra och lägg på tunt skivade tomater
  4. Bred sist ut såsen och toppa eventuellt med örter
  5. Om du vilja mos med in i ugnen med fisken är det smidigt att spritsa på sidorna. Jag brukar tillsätta ett par matskedar mjöl i kallt mos för motsvarande 4-6 personer för bättre krisp i topparna
  6. Grädda gratängen ca 20-30 minuter i 200 grader
  7. Servera gärna med sallad med en god vinägrett