Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett oerhört enkelt och gott recept, även för den kanske som inte är fullständigt förtjust i fisk. Byt ex. ut dillmajonnäsen mot ketchup (eller currydip, sötsur sås alternativt vitlökssås) för mer nuggetskänsla.
Du behöver:
laxmedaljongerna
- 500g lax
- 1 msk finhackad dill (jag använder för enkelhetens fryst dill här) -går att utesluta eller byta mot annan ört
- 1 tsk örtsalt (eller valfri annan kryddning men jag föredrar örtsalt då man får både sälta och smaksättning i ett)
- 1 msk valfritt mjöl (ex. majsstärkelse, klibbrismjöl, rismjöl, majsmjöl, potatismjöl eller bovetemjöl)
- valfri panering (krossade cornflakes, ströbröd, boveteflingor exempelvis)
- olja för stekning
dillmajonnäs
- 1 sats majonnäs enligt recept HÄR
- 2 msk hackad dill
- 1 msk hackad persilja
- skal från 1 citron
- saft från 1/3 citron
- peppar
Gör så här:
- Förberedd majonnäsen
- Smaksätt den med dill, persilja, citronskal och citronsaft, peppra efter tycke och ställ i kylen
- Finhacka laxen (antingen med kniv eller grovt med matberedare)
- Blanda laxen med smaksättning och mjölet
- Rulla bollar av pingisbollsstorlek och rulla i paneringen
- Hetta upp en panna med olja
- Lägg laxbollarna i den heta oljan och platta ut till medaljonger
- Fräs i oljan tills gyllenbruna på bägge sidor
- Klart.
- Servera med majonnäsen och valfritt tillbehör (ris, quinoa, hirsgryn, potatis eller rotfrukter exempelvis)
Tips! Rätten går även att göra utan paneringen, se nedan.