Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
4-6 personer
Du behöver:
- 500g lax
- 4 späda stjälkar selleri
- 1 stor gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl vatten
- 1 dl kokosmjölk (eller annan växtdryck eller mer vatten)
- 4 msk klibbrismjöl
- 2 msk mjölkfritt margarin
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk senap (går att utesluta)
- 2 msk b-jäst (för lite ostig smak)
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar (du kan även använda andra pepparsorter)
- örtsalt (eller mer vanlig salt)
- valfri glutenfri, förslagsvis majspasta för 4-6 personer (obs. se innehållet)
- Valfri smaksättning med 1-2 nävar hackad persilja, basilika, ramslök, gräslök etc
- olja för stekning
Gör så här:
- Koka pasta enligt anvisning i en kastrull
- I en annan liten kastrull vispar du samman kokosmjölk, vatten, klibbrismjöl, margarin, vinäger, senat, b-jäst, salt och kokar upp under viss omrörning -detta bildar en redd sås
- Smaka av såsen med svartpeppar
- Skär upp laxen i små kuber
- Salta med örtsalt och strö eventuellt över en liten del av smaksättningen i form av örter
- Finhacka lök, vitlök och selleri
- Hetta upp olja i panna
- Fräs lök, selleri och vitlök tills glansig och mjuk
- Ta av
- Fräs laxen i olja tills gyllenbrun yta och färdig inuti
- Sila pasta och blanda ner i såsen
- Rör också ner lökblandningen och örterna
- Toppa med laxen och servera