Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

4-6 personer

Du behöver:

  • 500g lax
  • 4 späda stjälkar selleri
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk (eller annan växtdryck eller mer vatten)
  • 4 msk klibbrismjöl
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk senap (går att utesluta)
  • 2 msk b-jäst (för lite ostig smak)
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar (du kan även använda andra pepparsorter)
  • örtsalt (eller mer vanlig salt)
  • valfri glutenfri, förslagsvis majspasta för 4-6 personer (obs. se innehållet)
  • Valfri smaksättning med 1-2 nävar hackad persilja, basilika, ramslök, gräslök etc
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Koka pasta enligt anvisning i en kastrull
  2. I en annan liten kastrull vispar du samman kokosmjölk, vatten, klibbrismjöl, margarin, vinäger, senat, b-jäst, salt och kokar upp under viss omrörning -detta bildar en redd sås
  3. Smaka av såsen med svartpeppar
  4. Skär upp laxen i små kuber
  5. Salta med örtsalt och strö eventuellt över en liten del av smaksättningen i form av örter
  6. Finhacka lök, vitlök och selleri
  7. Hetta upp olja i panna
  8. Fräs lök, selleri och vitlök tills glansig och mjuk
  9. Ta av
  10. Fräs laxen i olja tills gyllenbrun yta och färdig inuti
  11. Sila pasta och blanda ner i såsen
  12. Rör också ner lökblandningen och örterna
  13. Toppa med laxen och servera