leverpastej

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja.

Jag gör grundrecept för snabb bredbar leverpastej och modifierar med en extra ingrediens för ugnsbakad variant, på det viset kan man göra en stor sats, dela upp och få till 2 olika sorter samtidigt.

Du behöver:

  • 500g lever (jag använder kycklinglever)
  • 1 rödlök eller gul lök alternativt 2 chalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1msk salt
  • 1krm mald svartpeppar
  • 1 näve torkade trattkantareller (går att utesluta)
  • Smaksättning: kryddpeppar (2krm)/grönpeppar/rosépeppar/apelsinskal (beroende på önskad smak) -Exempelvis
  • Örter, ex. 2krm mejram
  • 0,5dl kokosmjölk (går att utesluta eller byta mot annan vätska)
  • 1msk mjölkfritt margarin (går att utesluta alternativt byta ut mot olja (ex. kokosolja)
  • Olja för stekning

Gör så här:

  1. Hacka löken och pressa vitlöken
  2. Blötlägg svampen
  3. Hetta upp olja i en stekpanna
  4. Fräs löken och vitlöken tills den blir glansig, häll av från pannan
  5. Hetta upp mer olja och fräs istället levern. Låt den steka på hög värme ca 1-2min/sida (levern ska INTE vara genomstekt, den ska vara mjuk och rosa inuti MEN om du råkar översteka, det gör inget, det går ändå)
  6. Lägg tillbaka vitlöken och löken samt nu även svampen
  7. Salta och peppra
  8. Tillsätt även önskad smaksättning (min favorit är kryddpeppar)
  9. Ställ av från plattan och låt svalna
  10. När ljummet, blanda med margarin och kokosmjölk
  11. Mixa samman till slät massa
  12. Smaka av med ev. mer kryddor
  13. Ställ i kylen för att stelna ca 8-10h innan servering men går faktiskt att äta på en gång också. KLART!

För ugnsbakad variant:

  1. Ta den släta massan från steg 11 ovan och tillsätt även 2 tsk majsstärkelse eller klibbrismjöl (för hel sats) och blanda samman ordentligt
  2. Fyll i en oljad ugnsfast form
  3. Grädda långt ner i ugnen i vattenbad på 175grader. Tid lite beroende av storlek på formen
  4. Jag brukar iaf börja med att grädda tills ytan får färg och pastejen känns fast men med lite ”stuns” när man tar på den. l För liten form (halv sats) brukar det ta totalt ca 20min och för stor ca 40min men det beror också av vilken typ av form man använder sig av (djup eller bred).
  5. Låt svalna.
  6. Klart!