Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Hatar du koriander så titta bort, inget för dig! Eller, javisst kan du byta ut koriandern mot ex. persilja men det är verkligen inte riktigt samma sak. Den här rätten spelar verkligen på strängen för oss som älskar asiatiskt, lime och koriander och samtidigt känns rätten inte fullt ut asiatisk heller.

Du behöver:

3-4 personer

Fisken o potatisen

  • Torskfilé, 1 per person
  • 9 potatisar lite större potatisar, mjöliga (2-3/person) alternativt någon delikatesspotatis -ex. Mandelpotatis men ta då lite fler potatisar
  • 1 stor gul lök
  • 1/2 kruka koriander
  • 3 lime
  • salt
  • peppar
  • olja

Mango/lime/kokos-såsen

  • 1,5 dl mango, fryst eller färsk men då är det viktigt att den är väldigt mogen och god (ej sötad, konserverad)
  • 1,5 dl kokosmjölk, ren tillsatsfri
  • skal från 1 lime och saft från halva
  • 1 nypa salt
  • några droppar tabasco, valfritt

Koriander-chimichurrin

  • 1/2 kruka koriander
  • 1/2 kruka thaibasilika (går att byta ut mot mer koriander alternativt ex. mot persilja eller vanlig basilika)
  • 2 msk hackad färsk eller fryst persilja
  • 2 cm färsk röd chili
  • 1/2-1 vitlöksaklyfta
  • saft från 1/2 lime
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • 1-2 msk vatten

Gör så här:

  1. Börja med potatisen, skiva den tunt (ca 3 millimeter tjocka skivor), jag spar skalet på om tunt fint skal på ex. delikatesspotatis
  2. Skiva också löken
  3. Lägg potatisen toppad med löken i en oljad ugnsfast form
  4. Salta och peppra och strö på större delen av koriandern samt skiva 2 av limefrukterna och lägg ovanpå
  5. Kör in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, så att potatisen börjar mjukna
  6. Medan potatisen är i ugnen kan du göra såserna.
  7. Mixa samman ingredienser till sås nr. 1 och ställ i kylen, tabascon toppar jag helst bara såsen med -d.v.s. mixar inte i såsen
  8. Mixa samman ingredienserna till chimichurrin
  9. Ta ut och toppa också med torsken samt resten av limen och koriandern och ringla över lite olja. Salta + peppra.
  10. Kör in i ugnen i ytterligare ca 15-20 minuter, beroende av hur tjocka bitar torsk, tills torsken är klar.
  11. Nu är maten klar, bara att servera potatis och torsk med båda såserna, gärna lite tabasco. Toppa kanske med ännu mer koriander och med lite limesaft på fisken.