buljong1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns ett recept på hur du kokar buljong, tidskrävande men SÅ gott. Det finns också ett sätt hur du kan göra buljong/fond på 1/4 av tiden. Du gör detta genom att laga en halt annan mat  och helt enkelt ta vara på något som används precis som buljong/fond. Du gör detta genom att tillaga kyckling eller kött (allra helst med ben men faktiskt inget måste) i stekpåse eller i gryta med lock i ugnen. Se till att inte använda för mycket kryddor om du vill ha en ganska neutral och användbar buljong. I botten på grytan eller i stekpåsen finns en vätska/sky. DET är din fond. Spara den, låt svalna och till sist kallna i kylen. Överflödigt fett kommer att stiga till toppen och kan sen skrapas bort när kallnat. Buljongen/fonden går utmärkt att spara i  kylen säkert någon vecka eller ta till vara varje gång du har tillgång och frys in. På så vis får du både dagens mat OCH en fond på köpet.

fond

Min favorit:

Du behöver:

  • 1 hel kyckling
  • Valfri kryddning (gärna milda kryddor) -här är det timjan, örtsalt, lagerblad, paprika och gurkmeja
  • Ev. lite grönsaker (men inget måste) -här lite cocktailtomater och citron
  • En gryta med lock eller stekpåse

Gör så här:

  1. Rör in kryddorna i kycklingen
  2. Lägg kycklingen tillsammans med ev. grönsaker i grytan eller stekpåsen, stäng
  3. Tillaga i ugnen i 200grader i ca. 1,5 h (kontrollera att kycklingen nått rätt temperatur och därmed är färdigtillagad)
  4. Låt svalna en aning.
  5. Sila vätskan
  6. Servera kycklingen till en måltid och använd buljongen/fonden till såsen till antingen denna måltid eller till annan måltid. Du får ca. 3dl buljong/fond ur 1 kyckling