Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Som hjälp till en trogen följare, och för att jag gillar att utveckla nya recept, har jag gjort i ordning ett recept på ljus limpa med ett lätt och sprött inre, ett bröd som påminner om ljust rostbröd. Söt och lättsam i smaken. Ljus och mjuk i konsistensen. Gick alldeles utmärkt att rosta. Hoppas att det ska smaka. Här hemma fick den tummen upp
1liten limpa
Du behöver:
- 100g mjölkfritt margarin (olja går också bra)
- 25g jäst
- 2,5dl vatten
- 1/2dl juice (apelsin exempelvis men mera vatten går också bra)
- 1/2msk fiberhusk
- 1/2dl vit sirap
- ca. 6-7dl mjölblandning (ex. 1dl kokosmjöl, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, knappt 2dl majsstärkelse)
- 1/2 tsk xanthangummi
- 1 tsk salt
- 2tsk bakpulver
- olja som hjälpmedel vid utbak
Gör så här:
- Smält margarin och rör ut med vattnet, se till att vätskan når fingervarm temperatur (ca 37grader) -om du använder olja, värm vattnet först och tillsätt oljan i det
- Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig
- Tillsätt salt och fiberhusk och låt svälla i 5-10minuter
- Blanda mjölet med xanthangummi och bakpulver
- När degvätskan svällt en stund, tillsätt under omrörning sirap och juicen, rör runt
- Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig helst med hjälp av degkrokar på hushållsassistent eller elvisp (degen kommer att förbli något kladdig men ändå smidig)
- Olja in händerna väl och använd detta som hjälpmedel för att slippa kladd med degen
- Ta upp degen med väloljade händer (inte mer mjöl) och forma till limpa
- Lägg limpan på bakplåtspapper eller i brödform
- Låt jäsa under bakduk i ca 1h
- Sätt ugnen på 200grader
- Pensla ev. med olja ovanpå innan gräddning
- Grädda mitt i ugnen i ca 10minuter
- Sänk temperaturen till 175grader
- Grädda ytterligare 20-25minuter
- Låt svalna helt innan du skär upp
- KLART!