ljusoreo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Oreokakor utan kakao. Spröda vaniljkakor med smörkrämsfyllning på fuskvis. Jag smaksatte smörkrämen med lite citronskal och citronsaft till en omgång och tusan så gott det blev

Du behöver:

  • 4-4,5dl mjölblandning (förslagsvis 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse och 0,5dl klibbrismjöl)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1tsk bikarbonat
  • 1,5dl socker
  • 2tsk vaniljsocker eller lite mindre mängd äkta vaniljpulver (jag föredrar det)
  • 150g mjölkfritt margarin (rumsvarmt) -jag föredrar Floras bredbara margarin även för bakning

Fyllningen:

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 4dl florsocker (om utan stärkelse som jag använder, tillsätt även ca 1-2msk majsstärkelse eller klibbrismjöl för bättre fasthet till fyllningen)
  • 1tsk vaniljsocker
  • valfritt med smaksättning, ex. citronskal och aningens citronsaft

Gör så här:

  1. Ta undan klibbrismjölet från mjölblandningen (alternativt 0,5dl av det mjöl du väljer att använda -används nämligen enbart utifall behovet finns, inte säkert att det behövs)
  2. Blanda samman resterande mjöl med alla dom andra torra ingredienserna
  3. Arbeta in margarinet i mjölblandningen, arbeta gärna med händerna och knåda verkligen in margarinet tills du når en smidig men inte kladdig deg
  4. Ifall mer mjöl behövs använder du nu det undanlagda, men ta enbart lite i taget och knåda in tills degen är smidig
  5. Ta plastfolie till hjälp och lägg folie under och över degen, kavla till några mm i tjocklek och stansa ut kakor och lägg på plåt (kavla ev. ovanpå med mönstrad kavel eller används särskilda kakformar för finare yta)
  6. Kyl ev. kakorna och sätt ugnen på 175grader
  7. Grädda mitt i ugnen i 7minuter
  8. Ta ut och låt svalna
  9. Arbeta samman ingredienserna till fyllningen
  10. Bre på lite fyllningen mellan 2 kakor och fäst dom i varandra
  11. Kyl ev. kakorna för fastare konsistens på fyllningen
  12. Klart!