blåbärspaj2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Dagens experiment. Blåbärspaj i lite annorlunda format. En variant på lätt blåbärspannacotta ovanpå fusk-mandelbotten. Pajen är förvånansvärt enkel att göra men beskrivningen är i många steg, mest för att förfarandet är lite annorlunda och jag gärna vill vara tydlig.

blåbärspaj

Du behöver:

Botten

  • 2dl melonkärnor (solrosfrön eller andra frön funkar också men melonkärnor har en väldigt fin mild smak samt ljus färg)
  • 1/2 dl florsocker
  • 1dl kokosmjölk
  • 1-2krm mandelarom/bittermandelarom (ej ur äkta mandel) -går att utesluta eller byta ut mot annan kryddning, ex. kardemumma, kanel, vanilj
  • 2msk mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1/2dl majsstärkelse
  • 1/2dl kokosmjöl
  • 1/2tsk bakpulver
  1. Spänn bakplåtspapper i en springform
  2. Sätt ugnen på 200grader
  3. Mixa samman melonkärnor, florsocker, arom och kokosmjölk till en HELT slät massa
  4. Rör samman mjöl och stärkelse med bakpulver
  5. Tillsätt margarin och mjölblandningen till massan och mixa tills fortfarande len men tjockare massa
  6. Smeta ut massan i botten på springformen (blir ca 1cm i tjocklek)
  7. Grädda i ugnen i ca 15minuter
  8. Ta ut för att svalna

Fyllningen

Jag använder både gelatinpulver och gelatinblad idag i och med att fyllningen görs i 2steg och i den ena delen är det lättare att hantera med gelatinpulver (men du kan byta mot blad)

  • 2+2dl kokosmjölk (utan tillsatser)
  • 3dl bär (blåbär här) -jag använde svenska egenplockade blåbär, sådana med riktigt mycket smak (inte stora ”amerikanska” blåbär)
  • 2tsk vaniljsocker
  • 2dl socker
  • 2st gelatinblad (eller 1tsk gelatinpulver enligt anvisning på förpackning)
  • 2tsk gelatinpulver (eller 4st gelatinblad) +1msk vatten (till gelatinblad)
  • 1tsk xanthangummi
  1. Lägg gelatinblad (2st) i blöt
  2. Rör ut gelatinpulvret i vattnet så att det blir till gelé (eller blötlägg ytterligare 4st gelatinblad för sig)
  3. Lägg hälften av kokosmjölken (2dl) och bären, socker och vaniljsocker i kastrull och koka upp ordentligt
  4. Mixa och sila (med blåbär inte riktigt nödvändigt att sila men däremot om du använder hallon/blåbär etc)
  5. Rör ut gelatinbladen (2st) i den heta vätskan, rör runt och se till att dom verkligen smälter
  6. Låt blåbärsvätskan svalna
  7. Låt gelatingelét (som blivit av pulvret) smälta över vattenbad (till vätska) och blanda sen med resterande del av kokosmjölken (2dl) ELLER om du använder gelatinblad får du först koka upp kokosmjölken (2dl) och sedan röra ut gelatinbladen (som du först lagt i blöt) i den varma vätskan och låta smälta, låt sedan kokosmjölken svalna
  8. Använd visp och vispa kokosmjölk/gelatinblandningen tillsammans med xanthangummit till en ”marshmallowssmets”-liknande konsistens, segt gelé
  9. När blåbärsvätskan svalnat åtminstone en del, rör snabbt (med ballongvisp exempelvis) samman den och kokosmjölk/gelatin-vätskan (rör inte för mycket utan bara tills det blandats ut i varandra)

Iordningsställande

  1. Nu har pajbottnen svalnat
  2. Se till att skära loss botten från kanterna på springformen och ta av kanterna
  3. Klä kanterna (springformens kant) med plastfolie och fäst återigen fast den på bottenplattan
  4. Nu kan du hälla i fyllningen
  5. Låt svalna helt och stelna i kyl i kanske 2-3h
  6. Dekorera med exempelvis bär och kokosflakes
  7. Ta pajen ur springformen (plastfoliet på kanterna gör att det är lätt att lossa pajen från formen)