majsmajo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har ett superenkelt och makalöst gott recept på majonnäs och vitlökssås ur den som på senare tid blivit oerhört populär. Receptet hittar du HÄR. Basen är dock kikärta, vilket är en baljväxt (sojasläkting) och kanske inte funkar för dig? Den här är till dig Mia. Därför har jag nu gjort en variant på majsbas istället, oerhört god den också.

Du behöver:

  • 1/2 dl spad ur burkmajs
  • 2 rågade msk majskorn ur samma burk
  • 1 msk senap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • saft från 1/2 citron
  • 1-2dl neutral olja (jag använde rapsolja med smörsmak på artificiell väg)
  • salt (gärna åtminstone en del  svart salt med smak av svavel/ägg men inget måste alls)
  • xanthangummi för att ge extra mycket fyllnad för konsistensen

Gör så här:

  1. Mixa samman majs, spad, senap, vinäger och citronsaft med stavmixer
  2. Tillsätt olja i en smal stråle samtidigt som du fortsätter mixa hårt
  3. Tillsätt sist xanthangummit med en knivsudd i taget medan du mixar, avsluta när du är nöjd med konsistensen (men ge xanthangummit lite tid att svälla) -gjorde 2 omgångar och gick åt olika mycket beroende på märke på majsen, totalt ca. 2krm. Blir det för tjockt kan du tillsätta mer olja eller majsspad i stråle och mixa samtidigt  som tidigare.

Vitlökssås:

Mixa även i vitlöksklyfta (1-2st) och vänd sist ner hackad persilja, exempelvis (även basilika passar oerhört bra i vitlökssås)