Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. och vegansk

En allergianpassning utifrån inspiration från en kaka jag hittade på nätet. En mjuk chokladkaka med massa fyllning av chokladsås/chokladtryffel och topping av chokladfrosting. Jag har nu gjort fyllningen både med mörk och vit choklad och även en blandning. Hur kladdig eller luftig kakan i slutändan blir beror på hur mycket fyllning du dränker den i och hur mycket bakpulver du använt i receptet (ger 2 alternativ). Mjukt och saftigt, kladdigt men ändå inte kladdigt/segt så som kladdkaka. Jag tycker det blev supergott.

Här kommer länk till ursprungskakan https://www.youtube.com/watch?v=lXvzpFQJd9c

Du behöver:

Kakan

  • 100g smält mjölkfri choklad
  • 3-3,5 dl mjölblandning (ex. 1-1,5dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 2 krm xanthangummi
  • 1,5-2 dl socker (jag föredrar den större mängden)
  • 3 rågade msk kakaopulver
  • 1/2 tsk salt (framhäver chokladsmaken)
  • 1-2 tsk bakpulver (jag föredrar den mindre mängden för ett kladdigare resultat)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vinäger
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
  • 1/2 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl kokosmjölk eller vatten
  • något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kakao)

Fyllning

  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin (går att utesluta eller byta mot kokosolja)
  • ca. 120 g mjölkfri choklad (vit eller mörk)

Frosting

  • 75 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
  • 3 dl florsocker (obs. kontrollera innehållet, jag använder stärkelsefritt florsocker eftersom att vanligt innehåller potatis som vi inte kan använda)
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Börja med kakan
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (omrörning flera gånger) och låt sen svalna
  3. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
  4. Blanda samman alla våta ingredienser FÖRUTOM chokladen i en annan bunke
  5. Vispa ner dom våta ingredienserna bland dom torra
  6. Vänd sist ner chokladen
  7. Häll över smeten i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter
  8. Ta ut kakan och låt svalna helt
  9. Fortsätt med fyllningen
  10. Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål
  11. Koka upp kokosmjölk, sirap och margarin i en kastrull och häll över chokladen, låt stå ca 30sekunder
  12. Rör nu runt i chokladen som redan börjat smälta och rör runt tills du får en jämn och tjock sås (stelnar en hel del sen när den kallnar igen) -låt svalna
  13. Frostingen gör du genom att bara vispa samman ingredienserna till en len och jämn frosting
  14. När kakan  och såsen är helt avsvalnade sticker du flera hål i kakan, hål med ca. 0,5cm i diameter, och antalet bestämmer du själv, men MASSOR tycker jag blev godast =)
  15. Häll fyllningen i hålen, fördela någorlunda jämt
  16. Toppa kakan med frostingen
  17. Servera rumsvarm eller kyld