Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. och vegansk
En allergianpassning utifrån inspiration från en kaka jag hittade på nätet. En mjuk chokladkaka med massa fyllning av chokladsås/chokladtryffel och topping av chokladfrosting. Jag har nu gjort fyllningen både med mörk och vit choklad och även en blandning. Hur kladdig eller luftig kakan i slutändan blir beror på hur mycket fyllning du dränker den i och hur mycket bakpulver du använt i receptet (ger 2 alternativ). Mjukt och saftigt, kladdigt men ändå inte kladdigt/segt så som kladdkaka. Jag tycker det blev supergott.
Här kommer länk till ursprungskakan https://www.youtube.com/watch?v=lXvzpFQJd9c
Du behöver:
Kakan
- 100g smält mjölkfri choklad
- 3-3,5 dl mjölblandning (ex. 1-1,5dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
- 2 krm xanthangummi
- 1,5-2 dl socker (jag föredrar den större mängden)
- 3 rågade msk kakaopulver
- 1/2 tsk salt (framhäver chokladsmaken)
- 1-2 tsk bakpulver (jag föredrar den mindre mängden för ett kladdigare resultat)
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk vinäger
- 2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
- 1/2 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
- 1,5 dl kokosmjölk eller vatten
- något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kakao)
Fyllning
- 1/2 dl kokosmjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk mjölkfritt margarin (går att utesluta eller byta mot kokosolja)
- ca. 120 g mjölkfri choklad (vit eller mörk)
Frosting
- 75 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
- 3 dl florsocker (obs. kontrollera innehållet, jag använder stärkelsefritt florsocker eftersom att vanligt innehåller potatis som vi inte kan använda)
- 1/2 dl kakaopulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Börja med kakan
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (omrörning flera gånger) och låt sen svalna
- Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
- Blanda samman alla våta ingredienser FÖRUTOM chokladen i en annan bunke
- Vispa ner dom våta ingredienserna bland dom torra
- Vänd sist ner chokladen
- Häll över smeten i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter
- Ta ut kakan och låt svalna helt
- Fortsätt med fyllningen
- Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål
- Koka upp kokosmjölk, sirap och margarin i en kastrull och häll över chokladen, låt stå ca 30sekunder
- Rör nu runt i chokladen som redan börjat smälta och rör runt tills du får en jämn och tjock sås (stelnar en hel del sen när den kallnar igen) -låt svalna
- Frostingen gör du genom att bara vispa samman ingredienserna till en len och jämn frosting
- När kakan och såsen är helt avsvalnade sticker du flera hål i kakan, hål med ca. 0,5cm i diameter, och antalet bestämmer du själv, men MASSOR tycker jag blev godast =)
- Häll fyllningen i hålen, fördela någorlunda jämt
- Toppa kakan med frostingen
- Servera rumsvarm eller kyld