ANNONS Annons

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. och vegansk

En allergianpassning utifrån inspiration från en kaka jag hittade på nätet. En mjuk chokladkaka med massa fyllning av chokladsås/chokladtryffel och topping av chokladfrosting. Jag har nu gjort fyllningen både med mörk och vit choklad och även en blandning. Hur kladdig eller luftig kakan i slutändan blir beror på hur mycket fyllning du dränker den i och hur mycket bakpulver du använt i receptet (ger 2 alternativ). Mjukt och saftigt, kladdigt men ändå inte kladdigt/segt så som kladdkaka. Jag tycker det blev supergott.

Här kommer länk till ursprungskakan https://www.youtube.com/watch?v=lXvzpFQJd9c

Du behöver:

Kakan

  • 100g smält mjölkfri choklad
  • 3-3,5 dl mjölblandning (ex. 1-1,5dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 2 krm xanthangummi
  • 1,5-2 dl socker (jag föredrar den större mängden)
  • 3 rågade msk kakaopulver
  • 1/2 tsk salt (framhäver chokladsmaken)
  • 1-2 tsk bakpulver (jag föredrar den mindre mängden för ett kladdigare resultat)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vinäger
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
  • 1/2 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl kokosmjölk eller vatten
  • något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kakao)

Fyllning

  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin (går att utesluta eller byta mot kokosolja)
  • ca. 120 g mjölkfri choklad (vit eller mörk)

Frosting

  • 75 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
  • 3 dl florsocker (obs. kontrollera innehållet, jag använder stärkelsefritt florsocker eftersom att vanligt innehåller potatis som vi inte kan använda)
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Börja med kakan
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (omrörning flera gånger) och låt sen svalna
  3. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
  4. Blanda samman alla våta ingredienser FÖRUTOM chokladen i en annan bunke
  5. Vispa ner dom våta ingredienserna bland dom torra
  6. Vänd sist ner chokladen
  7. Häll över smeten i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter
  8. Ta ut kakan och låt svalna helt
  9. Fortsätt med fyllningen
  10. Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål
  11. Koka upp kokosmjölk, sirap och margarin i en kastrull och häll över chokladen, låt stå ca 30sekunder
  12. Rör nu runt i chokladen som redan börjat smälta och rör runt tills du får en jämn och tjock sås (stelnar en hel del sen när den kallnar igen) -låt svalna
  13. Frostingen gör du genom att bara vispa samman ingredienserna till en len och jämn frosting
  14. När kakan  och såsen är helt avsvalnade sticker du flera hål i kakan, hål med ca. 0,5cm i diameter, och antalet bestämmer du själv, men MASSOR tycker jag blev godast =)
  15. Häll fyllningen i hålen, fördela någorlunda jämt
  16. Toppa kakan med frostingen
  17. Servera rumsvarm eller kyld