Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Ugn 200grader.
Ingredienser:
- 8dl mjöl (ex. 2dlkokosmjöl, 2dl majsstärkelse,2dl rismjöl, 1dl klibbrismjöl och 1dl majsmjöl)
- 150g margarin
- 2dl socker
- 1msk hjorthornssalt
- 2tsk xanthangummi
- 2dl vätska (ex. risdryck, kokosmjölk eller vatten)
- Några droppar bittermandelarom .mängd efter eget tycke, vi som verkligen gillar smaken tar ca 1-1 1/2 krm (EJ FRÅN ÄKTA MANDEL)
- ca. 1dl Kokosflakes (inte flingor)
- Sirapsvatten för pensling (går även bra med vatten, flytande margarin, valfri fusk-”mjölk”)
- Pärlsocker
Gör så här:
- Använd mjölmix av fin o stärkelserik sort för spröda luftiga kakor, men tänk på att smakerna inte ska ta över, det är ju ändå mandelkubb det ska smaka .
- Blanda mjöl med xanthangummi och hjorthornssalt.
- I annan bunke vispar du margarin och socker tills det är en homogen och lite luftig massa.
- Finhacka kokosflakes
- Tillsätt bittermandeldropparna, vätskan och hälften av kokosflakes i margarin/socker-bunken och vispa igen.
- Tillsätt sist dom torra ingredienserna 1dl i taget samtidigt som du vispar.
- Arbeta sist degen smidig med händerna.
- Lägg upp på lätt mjölat bakbord.
- Dela degen i två delar.
- Rulla ut till avlång cylinder.
- Kakorna ska sen skäras ut så nu kan man välja om man vill ha kakorna runda eller äggformade (platta ut degrullen lite) alternativt fyrkanter (skära degrullen i något kortare längder och stöt dom den mot bordet en sida i taget tills du får skarpa sidor/kanter på \”rullen\”.
- Skär ut ca totalt 30-40st, 1-cm tjocka skivor.
- Platta till en aning och lägg på bakplåtsklädd ugnsform (blev 2plåtar).
- Pensla med sirapsvatten (hälften sirap och hälften vatten) eller annat valfritt alternativ.
- Vänd den kladdiga ytan på kakan i en tallrik där du blandat pärlsocker med resterande delen av finhackade kokosflakes (ser ut som mandelspån när det kommer ut ur ugnen).
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter eller tills du är nöjd med färgen.
Dom här kakorna lyckades lura både ögat och munnen. Tummen upp!