Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a.
Mandelmassa och marsipan på fuskvis, helt utan mandel.
fusk-Mandelmassa
Du behöver:
- 3 dl ljusa melonkärnor (50/50 av solroskärnor och kokosflakes går också bra, ger ett himla bra resultat men melonkärnor ger faktiskt ännu bättre resultat)
- 1,5dl florsocker
- 1msk vatten
- 1msk vit sirap
- 2msk smält kokosolja alternativt mjölkfritt margarin
- 1-2krm mandelarom/bittermandelarom (beroende på önskad styrka på smaken)
- stavmixer
- Lägg fröna i blöt i 1 h, sila av men var inte så himla noggrann -vattnet hjälper till att hålla smeten blöt
- Mixa samman fröna med alla ingredienser till en slät men kletig massa med hjälp av stavmixer
- Rulla in i plastfolie eller lägg i form
- Kyl i 30-60minuter för att få det att stelna
- Klart
Använd som mandelmassa i bakning eller i fyllningar, i fyllningar brukar det ofta behövas spädas med vätska (ex. kokosmjölk)
fusk-Marsipan (formbar)
Du behöver:
- 1sats fusk-mandelmassa enligt ovan
- 1,5-2dl majsstärkelse
- 2krm xanthangummi (går även att utesluta men ger inte riktigt lika smidig marsipan, kräver då också lite mer majsstärkelse)
- ev. färgsättning
- Blanda majsstärkelsen med xanthangummit
- Rör ihop mandelmassan med mjölblandningen, knåda ordentligt och arbeta in stärkelsen. Tillsätt ev. mer ifall det behövs.
- Marsipanen går även att färga med exempelvis karamellfärg MEN kom ihåg att om du tillsätter färg i form av vätska kommer du även behöva ytterligare lite stärkelse för att marsipanen ska få rätt konsistens.