marsipan

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a.

Mandelmassa och marsipan på fuskvis, helt utan mandel.

fusk-Mandelmassa

Du behöver:

  • 3 dl ljusa melonkärnor (50/50 av solroskärnor och kokosflakes går också bra, ger ett himla bra resultat men melonkärnor ger faktiskt ännu bättre resultat)
  • 1,5dl florsocker
  • 1msk vatten
  • 1msk vit sirap
  • 2msk smält kokosolja alternativt mjölkfritt margarin
  • 1-2krm mandelarom/bittermandelarom (beroende på önskad styrka på smaken)
  • stavmixer
  1. Lägg fröna i blöt i 1 h, sila av men var inte så himla noggrann -vattnet hjälper till att hålla smeten blöt
  2. Mixa samman fröna med alla ingredienser till en slät men kletig massa med hjälp av stavmixer
  3. Rulla in i plastfolie eller lägg i form
  4. Kyl i 30-60minuter för att få det att stelna
  5. Klart

Använd som mandelmassa i bakning eller i fyllningar, i fyllningar brukar det ofta behövas spädas med vätska (ex. kokosmjölk)

fusk-Marsipan (formbar)

Du behöver:

  • 1sats fusk-mandelmassa enligt ovan
  • 1,5-2dl majsstärkelse
  • 2krm xanthangummi (går även att utesluta men ger inte riktigt lika smidig marsipan, kräver då också lite mer majsstärkelse)
  • ev. färgsättning
  1. Blanda majsstärkelsen med xanthangummit
  2. Rör ihop mandelmassan med mjölblandningen, knåda ordentligt och arbeta in stärkelsen. Tillsätt ev. mer ifall det behövs.
  3. Marsipanen går även att färga med exempelvis karamellfärg MEN kom ihåg att om du tillsätter färg i form av vätska kommer du även behöva ytterligare lite stärkelse för att marsipanen ska få rätt konsistens.