Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och stärkelse bl.a. Ingen redning krävs.
Den här såsen smakar ljuvligt som varm sås till ex, kyckling men passar faktiskt förvånansvärt bra även till ex. korv. Funkar även som sås i gryta (förslagsvis med kyckling eller fläsk, kanske även med lite bacon eller faktiskt även här bra i korvgryta).
Gör min vanliga currysås på liknande vis (men utan mango), med viss variation från gång till gång. Här står mangon dock för både lite smak och mycket av konsistensen. Recept på ”vanlig” currysås kommer framöver.
Du behöver:
- 3dl buljong (jag använde från just tillagning av den kyckling som såsen serverades till)
- 2dl hackad mango (färsk eller fryst)
- 1dl kokosmjölk
- 1 liten gul lök
- 1 litet grönt äpple alternativt ca 1dl ofiltrerad äppelmust
- 1 liten vitlöksklyfta
- Curry ( obs! dock innehållet!) -jag tog ca 1msk torkad curryblandning idag (kom ihåg att det är enkelt att både göra curryblandning av torra kryddor och att göra hemmagjord currypasta). TIPS! Finns även ett löv från ett träd som är släkt med citrus som heter curryblad (man kan bl.a. beställa på nätet) och den har egentligen INGET med curry att göra förutom att smaken påminner om detta -används som lagerblad ex. vid såstillredning alternativt mixas i pasta för curryaktig smak (om ni inte klarar currykryddorna)
- 1tsk vinäger (ex. äppelcidervinäger)
- OM man önskar kan man även tillsätta 2msk mjölkfritt margarin för något rundare smak (jag struntade i det idag iaf)
- salt
- peppar
- olja eller margarin för stekning
Gör så här:
- Finhacka löken och pressa vitlöken
- Skala och skär äpplet i småbitar (inte kärnhuset då)
- Stek lök och vitlök i het panna i olja tills den svettas och blir glansig
- Tillsätt mangon och låt allt ta smak av varandra
- Tillsätt nu äpplet alternativt äppelmusten, kokosmjölken, vinäger och curry
- Låt puttra samman
- Hit kan man ex. förbereda om man inväntar buljong från tillagning av ex. kycklingen som jag gjorde
- När man har buljong tillsätter man även denna och mixar sen alltsammans till en slät sås med hjälp av handmixer
- Smaka av med salt och peppar och ev. mer curry
- Låt småputtra några minuter
- Klart!
- Tillsätt margarinet först vid servering om så önskas, bara vänd ner den så att den smälter.