Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag fick för mig att jag skulle testa att rosta kokosmjöl och det blev en succé. Personligen är jag nämligen inte särskilt mycket för kokosmjölets smak. Men däremot delvis för egenskaper (i vissa bakverk). Men genom att rosta kokosmjöl får man till en helt annan dimension i smaken, mycket mer ”nötig” karaktär. Därav detta recept men marängbottnar med rostat kokosmjöl, tårtan sen toppad med smörkräm.

Du behöver:

marängbottnarna

  • 3,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl kokosmjöl

smörkräm

  • 2,5 dl kokosgrädde (garant)
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 dl
  • majsstärkelse
  • 1 krm gurkmeja (för färg)
  • 1 nypa salt
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • valfritt med kokosflakes att topp med

Gör så här:

  1. Börja med att rosta mjölet
  2. Ta helt enkelt en torr panna och hetta upp, ingen olja och inget margarin -TORR panna
  3. När pannan blivit het, lägg i mjölet och rosta det under omrörning till den får en härligt brun nyans. Rör om hela tiden så att du inte bränner det, ta av och låt svalna
  4. Nu gör man marängen.
  5. Lägg gelatinbladen i blöt
  6. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret smälter helt. Ta av.
  7. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i sockerlösningen, rör om.
  8. Nu ska sockerlösningen vispas hårt tills den svalnar, medan den svalnar kommer den att binda luft i sig och bli en mjuk marängsmet. Du bör använda en hushållsassistent eller elvisp, jag har aldrig ens tänkt tanken att göra detta för hand.
  9. Vispa helt enkelt blandningen (var försiktig för det är initialt väldigt hett) tills den svalnar och blivit ett vitt fluff
  10. Vänd ner kokosmjölet och bred ut smeten på bakplåtspapper i valfri form (som du vill ha din tårta). Förslagsvis ritar du upp formen på bakplåtspapperet först så att du får samma storlek på bägge bottnarna. Jag gjorde rundlar om ca 18-20cm i diameter
  11. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen på ca 100 grader i ca 30 minuter, stäng av ugnen och låt svalna där inne
  12. Gör smörkrämen. Vispa alla ingredienser förutom margarin i en kastrull. Vaniljen ska tillsättas delad och urkärnad men med både stång och kärnor.
  13. Koka upp under omrörning tills det tjocknar
  14. Ta av från plattan och tillsätt margarinet 1 msk i taget
  15. Låt krämen svalna
  16. När alla delar till tårtan svalnat ska det monteras
  17. Bara fördela krämen (ta ur vaniljstången) mellan och ovanpå bottnar, toppa med flakes
  18. Kyl nu tårtan nån timme så att krämen sätter sig något (går även att förbereda och FRYSA för att sen ta ut och tina någon timme innan servering)