Gott till mat, tilltugg eller efterrätter

Egentligen vet jag inte riktigt skillnaden mellan marmelad och sylt mer än konsistensen. Traditionellt har jag även fått för mig att man använde vissa frukter till marmelad och särskilda bär till sylt. Idag är vi lite mer ”vågade” och blandar lite hur som helst. Känns som att gränsen mellan sylt och marmelad håller på att suddas ut lite.

Sylt för mig är uppkokta frukter/bär där man i slutet blandar i socker/syltsocker/sötning. Jag använder inga andra tillsatser eller konserveringsmedel. Oftast gör jag sylt på överblivna övermogna bär eller förstås på nyplockade blåbär eller framförallt lingon. Superenkelt!

Använd:

 • Frukter/bär
 • socker/syltsocker

Gör så här:

 1. Koka skuren frukt/ eller hela bär tills mjuka
 2. Tillsätt socker efter smak, koka några minuter till. Klart! eller syltsocker, rör om. Klart!

marmelad

Marmelad för mig är ett längre uppkok med vätska, smaksättning, frukter/bär/grönsaker, vätska och socker tills en tjockare konsistens nås och ”marmeladtestet” klaras.

ANVÄND DIN FANTASI och ta vara på naturens läckerheter så här i skördetider!

Använd:

 • frukter/bär/grönsaker
 • socker
 • vatten
 • smaksättning

Gör så här:

 1. Skär/riv frukter/grönsaker eller lägg hela bär i kastrull med lite vatten, gör ett uppkok på 5min. Mosa med gaffel eller slev mot kanterna
 2. Tillsätt socker (blir för mig ofta ett par deciliter mot 1halvliter frukt/bär)
 3. Koka ca. 30-45min tills du kan ta en klick av röran på en kylskåpskall tallrik, dra en skåra i mitten av klicken och den INTE rinner ut och fyller skåran av sig själv
 4. Sist tillsätter jag smaksättning, häller upp på ren burk och försluter locket.