pasta3

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ibland vill man verkligen att maten ska gå snabbt. Här hemma finns inte möjligheten till att köpa färdigmat, någonsin. Så, vad är vårt bästa knep på att få i både vuxna och barn (måste vara barnvänligt här hemma) något SNABBT, enkelt och gott?! Här kommer favoritidén från vårat hushåll. Variationsmöjligheterna är stora.

Tipset är pasta eller ris smaksatt med valfri supersnabb och enkel sås/röra och valfritt protein (går dock även att göra vegetariskt utan problem). Idén går förstås också att tillämpa med quinoa, potatis eller andra rotfrukter men barnen här föredrar nog främst pasta (glutenfri sådan). Tanken med den här maten är också helst att rätten serveras som ”allt-i-ett”. Här kommer dessutom rester till toppenbra användning!

Den här maten går att tillaga på tiden det tar att koka pasta eller ris, d.v.s. ca. 10-15minuter utan problem och här hemma är rätterna makalöst populära!

pasta1 pasta2 pasta3

Du behöver:

  • Valfritt protein (eller uteslut) -här hemma blir det ofta pancetta, bacon, annat rökt kött, kyckling (gärna från rester från tidigare buljonguppkok alternativt ugnsgrillad kyckling), korv, färs … ja… det som finns helt enkelt =)
  • Pasta eller ris (alternativt valfria rotfrukter)
  • Valfria grönsaker och smaksättning (jag använder nästan alltid åtminstone gul lök och vitlök men därutöver varierar jag massor -tomat, sallad, ärtor, majs, broccoli, brysselkål, grönkål exempelvis)
  • Valfri röra (fusk-pesto, tomat-tapenade, kronärtskocksröra m.m. -d.v.s. smaksättning mixad med eller utan valfria frön och olja + ex. vitlök, chili etc -3 recept finns på bloggen men det går att variera massor) -du kan ex. mixa valfria grönsaker från kylen (lök, morot, zucchini, vitlök, chili, broccoli, oliver,
  • ANVÄND pasta/ris-vatten alternativt ev. stärkelse (majs-) för redning eller om man använder pastarester från dagen innan
  • ev. örter och kryddning

Just här ser du exempelvis bacon som protein, majspasta, gul lök och vitlök som grönsak, tomattapenade som smaksättning och persilja som ört, enda andra kryddningen är  svartpeppar.

Gör så här:

  1. Sätt pasta eller ris på kokning
  2. Stek proteinet (bacon här) i valfri kryddning (salt och peppar räcker egentligen eftersom att röran som gör såsen står för smaksättning).
  3. Mixa samman valfri röra för smaksättning (tomat-tapenade)
  4. Skär upp önskade grönsaker (lök och vitlök)
  5. Stek dom grönsaker som ska stekas (tillsammans med proteinet går bra, lök och vitlök tillsatt till baconen) och koka dom som behöver kokas (ibland snabbar jag på och kokar tillsammans med pastan eller riset och sköljer av sen)
  6. Spar dom grönsaker som inte ska tillagas utan som du vill ha råa
  7. När proteinet stekt klart (ev. bara värmts om du använder rester från något) tillsätter du den mixade röran (tapenaden) och låter den värmas samman och sätta smak på proteinet och dom eventuella stekta grönsakerna.
  8. När pastan börjar bli färdigkokt kan du sleva över några deciliter pastavatten till pannan med protein, grönsaker och valfri röra och låta det bli till en sås (puttrar ihop)
  9. Spara ev. lite pastavatten om du behöver mer
  10. Häll av pastan över durkslag och tillsätt pastan till röran i pannan
  11. Rör om
  12. Smaka av med ev. kryddning och/eller örter (persilja)
  13. Servera!

Här ser du en annan variant som du kan hitta recept på HÄR (kyckling-pesto)

kycklingpesto

och ytterligare en variant här

skåprenspasta