Utan mjölk, ägg, gluten, soja, mandel, nötter bl.a.
Makalöst enkla och förvånansvärt snabba att göra!
Effektiv tid kanske 10-15minuters arbete. Totaltid med gräddning och att svalna kanske gör att du kan ha mazariner inom 1h.
18-20st.
Du behöver:
Till pajskalet:
- 100g mjölkfritt margarin
- 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 0,5dl socker
- 2-3tsk kallt vatten (men beror på vilken sort av mjöl så häll i lite i taget)
Till fyllningen:
- 1dl solrosfrön (alternativt pumpafrön eller andra som tåls)
- 1dl kokosflakes, föredrar dom över kokosflingor men det bör också gå bra (alternativt mer solrosfrön)
- 100g mjölkfritt margarin (rumstemperatur -mjukt)
- 0,5dl florsocker
- 1dl kokosmjölk (eller vatten alternativt valfri växtdryck)
- 0,5dl kokosmjöl (alternativt annan något grövre mjölsort)
- 0,5dl majsstärkelse
- 0,5tsk bakpulver
- Vatten till att blöta upp fröna
- Bittermandelarom (ca 2-4 krm beroende på önskad styrka på smaken)
Till glasyren:
- 2dl florsocker
- ca 3msk vatten (men beror på vilken sort av florsocker så häll i lite i taget)
Gör så här:
- Börja med att lägga frön i blöt. Lägg dom i en bunke och täck dom helt med vatten. Låt stå
- Nu gör man pajdegen
- Blanda alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke
- Tillsätt margarinet och hacka antingen med träslev eller med hjälp av matberedare eller nyp snabbt ihop till en grynig massa
- Tillsätt nu vattnet lite i taget medan du snabbt försöker arbeta samman till en smidig deg (behovet av mängden vatten beror lite på mjölsorterna)
- Plasta in degen och lägg i kylen medan du gör fyllningen
- Sätt ugnen på 175grader
- Häll av frön (lite av vattnet kommer att förbli i blandningen och det är bra så)
- Använd nu en mixer för att få ihop fyllningen
- Kör dom lätt blöta fröna tillsammans med kokosflakes och margarinet i mixern tills det blir en ganska slät massa (ibland kan man få röra om då och då)
- Tillsätt kokosmjölken och aromen och fortsätt mixa
- Tillsätt sen florsockret och mixa ytterligare, nu ska det verkligen börjat bli en len massa
- När massan är helt finfördelad, tillsätt då sist mjölsorterna som du blandat med bakpulvret
- Arbeta gärna hellre för länge än för lite, det ska bli en len massa
- Ta ut degen ur kylen
- Kavla ut på lätt mjölat bakbord till ca 3mm tjocklek (jag använder majsstärkelse som mjöl här) -tar hjälp av ett bakplåtspapper att kavla på så degen inte fastnar i bordet
- Stansa ut cirklar i lagom storlek för kakformarna -jag har aluminiumformar -(använder en barnmugg som mall) -använder sen en stekspade för att lätt plocka upp cirklarna utan att ha sönder dom
- Lägg i degcirklarna i formarna och forma upp till kanten
- För normalstora blev det 18st (lite degsvinn också)
- Dela upp fyllningen i formarna
- Använd en oljad sked eller slickepott för att verkligen jämna ut smeten i formen (släta till ordentligt)
- Grädda mitt i ugnen i ca 20minuter (degskalet ska bli lätt gyllenbrunt men inte mer än så)
- Ta ut
- Du kan ev. behöva platta till fyllningen lite om den rest sig ojämnt
- Låt mazarinerna svalna
- Blanda florsocker med vatten (lite vatten i taget då behov av mängden vatten beror på typ av florsocker) tills jämn blandning
- Klicka ut ca 1tsk på varje mazarin och låt rinna ut, hjälp ev. till med en sked för smeta ut
- Låt stelna
- KLART!
Förvara i kylen.