mazariner

Utan mjölk, ägg, gluten, soja, mandel, nötter bl.a.

Makalöst enkla och förvånansvärt snabba att göra!

Effektiv tid kanske 10-15minuters arbete. Totaltid med gräddning och att svalna kanske gör att du kan ha mazariner inom 1h.

18-20st.

Du behöver:

Till pajskalet:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 0,5dl socker
  • 2-3tsk kallt vatten (men beror på vilken sort av mjöl så häll i lite i taget)

Till fyllningen:

  • 1dl solrosfrön (alternativt pumpafrön eller andra som tåls)
  • 1dl kokosflakes, föredrar dom över kokosflingor men det bör också gå bra (alternativt mer solrosfrön)
  • 100g mjölkfritt margarin (rumstemperatur -mjukt)
  • 0,5dl florsocker
  • 1dl kokosmjölk (eller vatten alternativt valfri växtdryck)
  • 0,5dl kokosmjöl (alternativt annan något grövre mjölsort)
  • 0,5dl majsstärkelse
  • 0,5tsk bakpulver
  • Vatten till att blöta upp fröna
  • Bittermandelarom (ca 2-4 krm beroende på önskad styrka på smaken)

Till glasyren:

  • 2dl florsocker
  • ca 3msk vatten (men beror på vilken sort av florsocker så häll i lite i taget)

mazarin

Gör så här:

  1. Börja med att lägga frön i blöt. Lägg dom i en bunke och täck dom helt med vatten. Låt stå
  2. Nu gör man pajdegen
  3. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke
  4. Tillsätt margarinet och hacka antingen med träslev eller med hjälp av matberedare eller nyp snabbt ihop till en grynig massa
  5. Tillsätt nu vattnet lite i taget medan du snabbt försöker arbeta samman till en smidig deg (behovet av mängden vatten beror lite på mjölsorterna)
  6. Plasta in degen och lägg i kylen medan du gör fyllningen
  7. Sätt ugnen på 175grader
  8. Häll av frön (lite av vattnet kommer att förbli i blandningen och det är bra så)
  9. Använd nu en mixer för att få ihop fyllningen
  10. Kör dom lätt blöta fröna tillsammans med kokosflakes och margarinet i mixern tills det blir en ganska slät massa (ibland kan man få röra om då och då)
  11. Tillsätt kokosmjölken och aromen och fortsätt mixa
  12. Tillsätt sen florsockret och mixa ytterligare, nu ska det verkligen börjat bli en len massa
  13. När massan är helt finfördelad, tillsätt då sist mjölsorterna som du blandat med bakpulvret
  14. Arbeta gärna hellre för länge än för lite, det ska bli en len massa
  15. Ta ut degen ur kylen
  16. Kavla ut på lätt mjölat bakbord till ca 3mm tjocklek (jag använder majsstärkelse som mjöl här) -tar hjälp av ett bakplåtspapper att kavla på så degen inte fastnar i bordet
  17. Stansa ut cirklar i lagom storlek för kakformarna -jag har aluminiumformar -(använder en barnmugg som mall) -använder sen en stekspade för att lätt plocka upp cirklarna utan att ha sönder dom
  18. Lägg i degcirklarna i formarna och forma upp till kanten
  19. För normalstora blev det 18st (lite degsvinn också)
  20. Dela upp fyllningen i formarna
  21. Använd en oljad sked eller slickepott för att verkligen jämna ut smeten i formen (släta till ordentligt)
  22. Grädda mitt i ugnen i ca 20minuter (degskalet ska bli lätt gyllenbrunt men inte mer än så)
  23. Ta ut
  24. Du kan ev. behöva platta till fyllningen lite om den rest sig ojämnt
  25. Låt mazarinerna svalna
  26. Blanda florsocker med vatten (lite vatten i taget då behov av mängden vatten beror på typ av florsocker) tills jämn blandning
  27. Klicka ut ca 1tsk på varje mazarin och låt rinna ut, hjälp ev. till med en sked för smeta ut
  28. Låt stelna
  29. KLART!

Förvara i kylen.