Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även fri från kokos (vilket varit önskemålet från kokosallergiker)

Här kommer en ny och underbar majonnäs. En majonnäs med inspiration ur McFeast-dressing. Perfekt som dip eller såsbas. En väldigt stabil sås. Smaksätt majonnäsen som du önskar, eller låt bli helt. Här följer smaksättning för bästa majonnäsimitation, såsen håller dock en neutral smaksättning och en härlig konsistens även utan all kryddning eller med delar av kryddningen, kräver dock aningens annat förfarande vid tillredning om man avstår kryddningen. Tips för detta följer nedan. Jag har gjort majonnäsen på bas av majs och på bas av ris med precis likvärdigt resultat, med potatis stiger svårighetgraden bara aningens men jag får till det fint ändå. Tips för detta följer.

Använd majonnäsen som bas till såser, ex. currydip, bearnaise, ruccoladressing eller örtsås. Ger även en utmärkt vitlökssås när man mixar i vitlök och örter. Servera eller värm upp såsen.

Du behöver:

 • 2 dl vatten (uppdelat 1 + 1)
 • ca. 1 msk majsstärkelse eller 1,5 msk klibbrismjöl (du kan använda potatismjöl och troligen även tapiokamjöl, se nedan för instruktioner)
 • en minimal mängd färsk vitlök (ca. 1 krm)
 • 2 krm salt
 • 1 tsk citronsaft
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 tsk senap (obs. kontrollera innehåll)
 • 1,5-2 dl neutral olja (exempelvis rapsolja)
 • ev. några knivsuddar xanthangummi (obs. kontrollera vad xanthanet är utvunnet ur) beroende på önskad konsistens, om du önskar en fast dip eller en lite lösare sås

Gör så här:

 1. Blanda hälften av vattnet (1 dl) med stärkelsen
 2. Koka upp under omrörning tills du får till en tapetklisterliknande konsistens (behöver inte koka utan du tar av från plattan när du får till rätt konsistens)
 3. Ta av från plattan och låt svalna HELT till rumstemperatur, detta är viktigt
 4. Använd stavmixer, mixa samman ”klistret” med smaksättning och resten av vattnet till ett vitt/ljust ”skumvatten”, mixa gärna någon minut
 5. Nu strilar du oljan i en riktigt tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa
 6. På detta viset får du till en emulsion som sakta tjocknar
 7. I slutet kan du mixa i en knivsudd xanthangummi i taget om du önskar tjockare konsistens (ta den mängd du önskar tills du är nöjd men det behövs inte mycket för en tjockare dip) -kom ihåg att majonnäsen även tjocknar till en del vid kyla
 8. Ställ gärna i kylen för att kallna helt innan servering
 9. Klart

Såsen har redan  testats som dressing på hamburgare, som sås till fisk, dip till pommes och grönsaksstavar och som såsbas till exempelvis remouladsås.

POTATISBAS (troligen likvärdigt med tapioka men detta har jag inte provat)

 1. Följ stegen som ovan fram tills nr 3.
 2. Vid punkt nr 4 tar du HALVA mängden vatten (d.v.s enbart 0,5 dl)
 3. Ta det verkligen långsamt med oljan, det är mer känsligt med potatisbas än med majs och ris (verkar ha lite svårare att binda oljan och bilda en fin emulsion)
 4. I slutet behöver du lite mer xanthangummi för en tjockare dip än vid majsstärkelse/klibbrismjöl

UTAN NÅGRA AV SMAKSÄTTNINGARNA OVAN

 1. Citronsaft går att skippa eller byta mot lime
 2. Vinäger går att byta mot ättika, är aningens  viktigare ingrediens än citronen för smaken
 3. Senap går att skippa men ger inte riktigt samma PERFEKTA majonnäsimitation, däremot en härlig sås som bas till annan smaksättning. Du kan exempelvis peppra såsen istället. Fortfarande majonnäskonsistens och likheter
 4. Vitlöken, om än liten mängd, ger en oerhörd fyllighet, går dock även att skippa
 5. Om du skippar både senap OCH vitlök och gör såsen på potatisbas kan det vara enklare att få såsen att binda genom att tillsätta någon annan bindning, antingen ta till lite xanthangummi redan från början innan oljan eller lägga i en liten bit kokt blomkål  eller en liten kub kokt potatis.

Fler frågor? Ställ dom så ska vi se om jag  kan svara.