Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, bl.a.
Mix-sallad. En stor favorit sedan min och makens resa till Gran Canaria 2005. På vårat All-inclusive hotell bestod förrätten till 99% av gångerna en färdiguppdukad ”mixed salad”. Dom blandade både grönsaker, bönor, rotfrukter och frukter/bär. Några varma, några kalla. Olika former. Olika konsistenser. Alltid med en mumsig vinägrett. Så… vi gör likadant hemma =) Både gott och nyttigt!
Använd valfria rotfrukter/grönsaker/frukter/kött. Blanda hej-vilt
EXEMPELVIS
Ex 1.
- Färsk broccoli (koka lätt i saltat vatten)
- Färsk blomkål (koka lätt i saltat vatten)
- Morötter (koka i saltat vatten tills mjuknat men med tuggmotstånd)
- Kyckling (från gårdagens ugnsgrillade kyckling)
- Cocktailtomater (halverade)
- Salladslök (skivad)
- Salt
- Peppar
- Vitlöksklyfta (pressad)
- Färsk röd chili (finhackad)
- Buljong (från kyckling)
- Olja
Gör så här:
- Stek dom redan kokade grönsakerna i olja i het panna tillsammans med pressad vitlök, hackad chili, salt och peppar. Börja med morötterna och lägg sist i broccolin och blomkålen. Stek inte för länge, vi vill fortfarande behålla tuggmotstånd.
- Lägg upp grönsakerna på tallrik
- Lägg istället i kycklingen och värm upp den i samma panna.
- Lägg upp kycklingen ovanpå grönsakerna
- Häll i några matskedar buljong i pannan och koka upp så alla smakerna kommer ur pannan.
- Ringla över buljongen på salladen
- Toppad med salladslöken
- Servera!
Ex 2.
- Salladsblad (jag använder gärna en blandsallad med åtminstone ruccola)
- Morot (hyvla tunna skivor på längden och lägg i kallt vatten för extra mycket krisp)
- Färsk broccoli (koka lätt i saltat vatten)
- Färska haricovert (koka lätt i saltat vatten)
- Tomat (dela/skiva)
- Rödlök (skiva tunt)
- Kycklingbitar (från buljonguppkok, snabbuppvärmt i panna med olja och vitlök)
- Stjälkselleri (ugnsrosta tills mjukt tillsammans med olja, salt och peppar)
- Olja
- Vinäger
Gör så här:
- Bara lägg ingredienserna ovanpå varandra
- Ringla på olja och vinäger
- Salta. Peppra.
- Servera!