Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, bl.a.

Mix-sallad. En stor favorit sedan min och makens resa till Gran Canaria 2005. På vårat All-inclusive hotell bestod förrätten till 99% av gångerna en färdiguppdukad ”mixed salad”. Dom blandade både grönsaker, bönor, rotfrukter och frukter/bär. Några varma, några kalla. Olika former. Olika konsistenser. Alltid med en mumsig vinägrett. Så… vi gör likadant hemma =) Både gott och nyttigt!

Använd valfria rotfrukter/grönsaker/frukter/kött. Blanda hej-vilt

EXEMPELVIS

sallad2

Ex 1.

  • Färsk broccoli (koka lätt i saltat vatten)
  • Färsk blomkål (koka lätt i saltat vatten)
  • Morötter (koka i saltat vatten tills mjuknat men med tuggmotstånd)
  • Kyckling (från gårdagens ugnsgrillade kyckling)
  • Cocktailtomater (halverade)
  • Salladslök (skivad)
  • Salt
  • Peppar
  • Vitlöksklyfta (pressad)
  • Färsk röd chili (finhackad)
  • Buljong (från kyckling)
  • Olja

Gör så här:

  1. Stek dom redan kokade grönsakerna i olja i het panna tillsammans med pressad vitlök, hackad chili, salt och peppar. Börja med morötterna och lägg sist i broccolin och blomkålen. Stek inte för länge, vi vill fortfarande behålla tuggmotstånd.
  2. Lägg upp grönsakerna på tallrik
  3. Lägg istället i kycklingen och värm upp den i samma panna.
  4. Lägg upp kycklingen ovanpå grönsakerna
  5. Häll i några matskedar buljong i pannan och koka upp så alla smakerna kommer ur pannan.
  6. Ringla över buljongen på salladen
  7. Toppad med salladslöken
  8. Servera!

 sallad

Ex 2.

  • Salladsblad (jag använder gärna en blandsallad med åtminstone ruccola)
  • Morot (hyvla tunna skivor på längden och lägg i kallt vatten för extra mycket krisp)
  • Färsk broccoli (koka lätt i saltat vatten)
  • Färska haricovert (koka lätt i saltat vatten)
  • Tomat (dela/skiva)
  • Rödlök (skiva tunt)
  • Kycklingbitar (från buljonguppkok, snabbuppvärmt i panna med olja och vitlök)
  • Stjälkselleri (ugnsrosta tills mjukt tillsammans med olja, salt och peppar)
  • Olja
  • Vinäger

Gör så här:

  1. Bara lägg ingredienserna ovanpå varandra
  2. Ringla på olja och vinäger
  3. Salta. Peppra.
  4. Servera!