välling

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Hemkokt välling av mjölk- och glutenfri variant. Variationsmöjligheter utifrån val av mjölsort.

Du behöver:

  • 2-3 msk glutenfritt mjöl (majs-, ris-, bovete-, quinoa-, hirs- exempelvis) -TÄNK PÅ ATT olika mjölsorter smakar olika (vår favorit är ca 50/50 majs- och bovetemjöl)
  • 3 dl vatten eller valfri växtdryck (en del kokar på juice för sötma -framförallt initialt, särskilt om barnet sedan tidigare är van med vanlig söt välling)

TIPS 1! Går även att berika med mjölkfri modersmjölksersättning alternativt med olja för mer fett (vet även dom som berikar välling med hemkokt och näringsrik buljong -men så då upp för saltet om småbarn)

TIPS 2! Om svårt att vänja barn som är van med köpt variant på sötad välling: Du kan antingen smaksätta vällingen med kanel eller vanilj, även med vaniljsocker/socker initialt men vanilj brukar räcka, du kan också spä ut med mjölk- och glutenfritt grötpulver av sötad variant för att vänja vid smakerna. Man kan även här ta just till att använda dom mer milda mjölsorterna (ris- och majs) och koka vällingen på just juice (ex. ananas eller äpple) och sedan avveckla detta.

TIPS 3! Koka upp med ”för lite” vatten för tjockare konsistens, späd med kallt vatten för omedelbart färdig drick-temperatur =)

Gör så här:

  1.  Vispa samman mjöl med vätskan
  2. Koka upp under omrörning tills det tjocknat
  3. Låt svalna till drick-temperatur(om du inte använt dig av TIPS 3.
  4. Späd med vatten om det behövs (olika mjölsorter sväller olika mycket)
  5. Går att förbereda och förvara i kylen för att sedan värma till lagom temperatur under ex. natten