mjukpeppar3

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

2olika recept på mjuk pepparkaka. Jag föredrar recept nr 1, den är lite mer saftig och kraftig medan nr 2 är lite mer luftig och spröd. Alla bilderna är för närvarande av nr 2

Nr1.

Du behöver:

  • 5 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 2 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1tsk bikarbonat
  • 100 g margarin
  • 2 dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 1dl lingonsylt
  • 1tsk vinäger
  • 1,5 msk pepparkakskryddor
  • Något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kaksmulor)

Gör så här:

  1. Smält margarinet och låt svalna
  2. Smöra och bröa en form
  3. Blanda alla torra ingredienser
  4. Rör samman lingonsylt, vinäger och vätska och rör ner i dom torra ingredienserna
  5. Vispa sist ner margarinet snabbt (vispa inte för mycket)
  6. Häll i form
  7. Grädda i 175grader under ca 35-40minuter
  8. Ta ut och låt svalna

Nr. 2

mjukpeppar

Du behöver:

  • olja och mixade pepparkakor för att smöra och bröa en form (förslagsvis) -går bra att smöra och bröa med annat också
  • 3 dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1msk pepparkakskryddor (alternativt egen blandning kanel, nejlika, ingefära) men jag har även gjort den här med mestadels kardemumma och lite lite kanel (mjuk kardemummakaka)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl kokosmjölk
  •  0,5 dl vatten
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 dl lingonsylt(obs! se  innehållet om du köper färdig)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en valfri form, ca 1,5 liter
  3. Smält margarinet
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Blanda vatten, sirap, kokosmjölk, lingonsylt och rör ner i dom torra ingredienserna (ska ej vispas utan enbart röras samman)
  6. Tillsätt sist margarinet och rör om tills homogen blandning
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter
  9. Låt svalna

Här dekorerad med glasyr av florsocker och vatten samt lite florsocker som jag pudrat över

mjukpeppar2