Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
2olika recept på mjuk pepparkaka. Jag föredrar recept nr 1, den är lite mer saftig och kraftig medan nr 2 är lite mer luftig och spröd. Alla bilderna är för närvarande av nr 2
Nr1.
Du behöver:
- 5 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 2 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 1tsk bikarbonat
- 100 g margarin
- 2 dl vätska (vatten eller växtdryck)
- 1dl lingonsylt
- 1tsk vinäger
- 1,5 msk pepparkakskryddor
- Något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kaksmulor)
Gör så här:
- Smält margarinet och låt svalna
- Smöra och bröa en form
- Blanda alla torra ingredienser
- Rör samman lingonsylt, vinäger och vätska och rör ner i dom torra ingredienserna
- Vispa sist ner margarinet snabbt (vispa inte för mycket)
- Häll i form
- Grädda i 175grader under ca 35-40minuter
- Ta ut och låt svalna
Nr. 2
Du behöver:
- olja och mixade pepparkakor för att smöra och bröa en form (förslagsvis) -går bra att smöra och bröa med annat också
- 3 dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 1 1/2 dl strösocker
- 1msk pepparkakskryddor (alternativt egen blandning kanel, nejlika, ingefära) men jag har även gjort den här med mestadels kardemumma och lite lite kanel (mjuk kardemummakaka)
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g mjölkfritt margarin
- 1 dl kokosmjölk
- 0,5 dl vatten
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 dl lingonsylt(obs! se innehållet om du köper färdig)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en valfri form, ca 1,5 liter
- Smält margarinet
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda vatten, sirap, kokosmjölk, lingonsylt och rör ner i dom torra ingredienserna (ska ej vispas utan enbart röras samman)
- Tillsätt sist margarinet och rör om tills homogen blandning
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter
- Låt svalna
Här dekorerad med glasyr av florsocker och vatten samt lite florsocker som jag pudrat över