Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt.
Ett enkelt och tämligen snabbt jäst bröd som passar utmärkt att dela och fylla, antingen som matig macka eller som en del i middagen. Fungerar förstås som hamburgarebröd eller bara som smörgås också. Brödet är mjukt och med ett kort bett men ändå stabilt nog för att inte smula och gå sönder av fyllning och såser. Vi har exempelvis ätit den med pulled pork och i en tacos-variant. Recept kommer här på ert önskemål.
Du behöver:
- 50g jäst
- 6dl vatten, 37-gradigt
- 7 dl mjölblandning (exempelvis 3dl majsmjöl, 2dl hirsmjöl/rismjöl, 2 dl majsstärkelse)
- 2 msk fiberhusk (pulveriserade psylliumfrön, här har det noterats att fabrikat kan variera)
- 1tsk xanthangummi (om det redan inte fanns i mjölblandningen)
- 1tsk salt
- 2-3msk rumsvarmt mjölkfritt margarin/olja
- 1tsk bakpulver
Gör så här:
- Börja med att smula ner jästen i en bunke
- Tillsätt vattnet och rör ut jästen
- Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sen till degvätskan
- Arbeta (gärna med degblandare eller degkrokar) till en jämn men lite kladdig deg, arbeta några minuter så att fiberhusken hinner svälla
- Tillsätt sist olja eller margarin och arbeta in
- Låt degen jäsa i 30 minuter
- När färdigjäst, skopa ur deg med ett välmjölat decilitermått, en dl deg/bröd -blir 10 bröd (se videoklipp i länk)
- Lägg ut degen på bakplåtspappersklädd plåt och platta till med välmjölade händer
- Kör eventuellt över med kruskavel
- Värm ugnen till 225 grader
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter, funkar med varmluftsugn för att påskynda processen också
- Ta ut och låt vila under bakduk.
- Dela (eventuellt mer som än ficka än rakt igenom) fyll och ät.
- Går att servera fortfarande varma, behöver inte svalna helt, och går att förvara i rumstemperatur -håller sig mjuka i flera dagar i försluten påse